Am o mare nelamurire: firma la care lucrez are ca activitate comercializarea produselor alimentare si nealimentare ofera bonuri de masa. Angajatii isi primesc tichetele de masa stampilate pe verso cu stampila firmei, pentru a nu putea fii folosite decat in cadrul magazinelor proprii. Este legal acest lucru??
Art. 6.(
4) Tichetele de masă pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, cantine-restaurant, bufete, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
Art. 7. - (1) Angajatorul, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul salariaţilor, stabilesc de comun acord unitatea emitentă a tichetelor de masă cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzătoare.
(2) Unităţile emitente au obligaţia de a transmite angajaţilor lista unităţilor de alimentaţie publică corespunzătoare reţelei utilizate, la care salariaţii pot folosi tichete de masă. La stabilirea acestor unităţi vor fi avute în vedere calitatea serviciilor şi un nivel cât mai redus al preţurilor prin practicarea unor adaosuri comerciale minime.
Multumesc pt raspuns! Dar intrebarea mea era alta. Firma de la care sunt tichetele de masa este Tichet Plus sunt tichete acceptate de toate unitatile de alimentatie sau aproape toate, numai ca managementul supermarketului la care lucrez a decis sa puna stampila proprie pe tichete pentru ca angajatii sa cumpere numai din acest supermarketul. E legala o astfel de constrangere??
Ca sa nu mai mentionez ca astazi am primit 21 de tichete de 7.41 ron si unu de 7.15 sub pretextul ca "trebuie sa le distribuim si pe astea ce sa facem noi cu ele".
in opinia mea nu este legala constrangerea...
din contra ...au obligatia sa va dea lista cu toate unitatile unde le puteti folosi...
doar daca nu au contractat cu nimeni altcineva
Mda...am cautat si eu un raspuns la acest aspect; lucrez intr-o unitate emitenta si am fost neplacut surprins sa constat ca sunt angajatori care-si ,,personalizeaza'' bonurile prin acea stampila la care faci referire, decizie ce, in opinia mea, reprezinta o ingradire a dreptului angajatului de a se prevala liber de un beneficiu al sau. Dar cum in Romania legea este facuta ca sa fie incalcata sau aceasta lasa o portita de scapare in interpretarea ei, catre urmarirea unui beneficiu personal, acesti angajatori exploateaza la maximum, in opinia mea, aceste ,,portite'' neconstitutionale; un articol care lasa loc interpretarii si de care cred ca acesti angajatori profita este art. 32 din H.G. nr. Nr. 5 din 14 ianuarie 1999
pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998, care prevede: Angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete, [...] pot achiziţiona, [...] şi distribui tichete de masă, [...] numai salariaţilor proprii, încadraţi cu contract individual de muncă. În acest caz, angajatorii respectivi sunt obligaţi să asigure evidenţa, circulaţia şi păstrarea tichetelor de masă, astfel încât să poată face dovada cheltuielilor efectuate în acest scop [...].
eu in articolul ala, sincer, nu vad nici o portita pt angajator
nu vreau sa te contrazic dar cel mai bine ar fi sa faceti o sesizare la ITM
eu tot insist pe sesizarea la ITM pt ca mie mi s-a raspuns f repede si au facut si controlul de rigoare
Tichete de masa
codruta29
lucrez la o firma de distributie si acuma inainte de sarbatori,adica pasti ,ne-au dat 20 de bonurila 8,72tichetul dupa care m-am dus sa-mi dea restul de ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa
danacalugar
buna ziua
sunt administratorul unei firme de catering si sunt in negociere pentru un contract de furnizare masa zilnica angajati.
potentialul client doreste ... (vezi toată discuția)