O ruda de-a mea lucreaza la un supermarket din oras si primeste impreuna cu salarul tichete de masa pe care este scrisa mentiunea " valabil in *****" Am incercat sa le folosesc si in alte magazine unde tichetele mele sunt acceptate fara nici o problema, dar celelate mi-au fost refuzate pe motiv ca au mentiunea aceea. Unde este problema? A angajatorului, ca a trecut mentiunea aceea sa isi oblige angajatii sa cumpere de la el, sau a magazinelor unde am incercat sa le folosesc?
si eu am lucrat la un supermarket din oras si primeam impreuna cu salarul tichete de masa pe care este scrisa mentiunea " valabil in *****"Nu am incercat sa le folosesc si in alte magazine. Acum sunt in cic.Nici mie nu mi se pare normal sa fie scrisa mentiunea " valabil in *****, poate folosesc niste produse pe care nu le gasesc la supermarket-ul unde muncesc si vreau sa la achizitionez din alte magazine platind cu tichete:-/. Parerea mea e ca vina o are angajatorul insa nu stiu cine il poate sau l-ar putea obliga pe angajator sa scoata de pe tichet mentiunea " valabil in *****"
Norme de aplicare a Legii nr.142/1998
Art. 15
Salariatul poate utiliza tichetele de masa pe baza actului de identitate sau, dupa caz, a legitimatiei de serviciu, vizata la zi, numai in unitatile de alimentatie publica cu care angajatorul/unitatea emitenta are incheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete de masa, potrivit prevederilor Legii nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentelor norme.
Si daca cel care imi da tichetele de masa ma obliga sa imi fac cumparaturile la el, nu face abuz? in felul asta el ma impiedica sa cumpar din alta parte, neputand valorifica acele tichetele
Atat timp cat legea prevede ca, salariatul poate utiliza tichetele de masa pe baza actului de identitate sau, dupa caz, a legitimatiei de serviciu, vizata la zi, numai in unitatile de alimentatie publica cu care angajatorul/unitatea emitenta are incheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete de masa , nu putem discuta de un abuz .
Savarsirea unui abuz poate fi considerata numai in situatia in care angajatorul/unitatea emitenta nu are incheiat contracte de servicii cu unitatea respectiva.
Cine trebuie sa aiba contractul cu unitatile de alimentatie publica? angajatorul, sau firma care emite acele tichete? Desi tichetele de masa el le primeste de la angajator, totusi tichetele sunt cheque dejeuner si au mentiunea aceea trecuta pe ele.
Asta am gasit scris pe un site... Sincer, mi se pare absurd sa fiu obligat sa cheltui lunar 21*9.41 intr-un singur loc unde poate nu gasesc produsele pe care le vreau, sau poate pur si simplu nu il agreez si prefer sa merg la un alt supermarket.
Salariatii care beneficiaza de tichete de masa Chèque Déjeuner le folosesc pentru cheltuieli alimentare intr-o retea de parteneri foarte variata, la nivel national, care cuprinde de la hypermaketuri, supermaketuri, magazine mixte, fast-food-uri, restaurante, catering, pana la micile magazine din vecinatatea fiecaruia
Tichete de masa
danacalugar
buna ziua
sunt administratorul unei firme de catering si sunt in negociere pentru un contract de furnizare masa zilnica angajati.
potentialul client doreste ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa
Florenta30
Buna ziua,
referitor utilizare tichete de masa primite de salariat: va rog sa-mi spuneti daca intr-un supermarket se poate plati cu tichete de masa hrana ... (vezi toată discuția)