avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Servicii intracomunitare

Buna Ziua! Va rog frumos am si eu o intrebare...Este vb. de o firma din Romania-neplatitoare de TVA,care efectueaza prestari servicii-studiere a pietei si sondaje.S-a emis factura catre firma din Germania -care insa ne cere insistent RO-ul.Am incercat sa le explicam ca noi nu suntem inregistrati ca platitori de TVA..deci nu avem cum sa le trimitem codul de platitor de tva.....iar in codul fiscal nu apare obligatia de a fi inregistrati in relatiile cu UE ca platitor de TVA-deci nu inteleg de ce acestia insista pt. acest Ro?????...Cu multumiri..anticipate

Multumesc frumos..deci sa inteleg ca pentru ca nu suntem platitori de TVA-clientul din Germania trebuie sa plateasca la el in tara TVA pt.aceste servicii.Atunci pt.o mai " buna colaborare" vom deveni si noi platitori de TVA iar pentru facturile emise pt. acest client se va trece baza de impozitare si mentiunea- taxare inversa .In afara de decontul 300,mai trebuie facuta alta declaratie..pt.ca in decl.VIES nu apar si prestarile de servicii.E corect?
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2008
iulya, utilizator
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 21:54, 13 Iulie 2008
In cadrul Uniunii Europeneexista o serie de regulamente care stipuleaza conditiile in care Statele Membre vor face schimb de informatii si controale multilaterale in scopul evitarii fraudei fiscale in domeniul TVA. Toate Statele Membre prevad in legislatia specifica privind TVA obligativitatea depunerii de declaratii recapitulative trimestriale pentru livrarile intracomunitare realizate. In plus, legislatia Romaniei prevede si obligativitatea depunerii de declaratii recapitulative pentru achizitiile intracomunitare. Informatiile din aceste declaratii recapitulative sunt transferate in VIES si astfel Statele Membre pot face verificari ale operatiunilor realizate. De exemplu atunci cand se raporteaza o achizitie intra-comunitara in Romania, va fi posibil sa fie verificat furnizorul, care araportat livrarea intra-comunitara, respectiv daca are un numar valabil atribuit in scopuri de TVA in Statul sau Membru si daca operatiunea este declarata in respectivul stat

In mod reciproc, cand un operator economic din Romania livreaza catre alt Stat Membru, va trebui sa comunice codul sau de TVA din Romania si prin urmare va datora taxa aferenta in Romania, dar nu va face plata efectiva ci va aplica regula taxarii inverse, adica a platii prin decontul de TVA. Prestari de servicii, atunci cand clientul sau prestatorul sunt stabiliti in alt Stat Membru, vor avea reguli diferite. Foarte importanta va fi comunicarea codului de inregistrare in scopuri de TVA, care in majoritatea cazurilor conduce la facturarea fara TVA de catre prestator si aplicarea taxarii inverse de catre clientul din alt Stat Membru,daca acesta din urma este inregistrat in scopuri de TVA.
Nimeni...nu mai are nici o opinie...:">
Prestarile de servicii intracomunitare nu se declara in VIES.

OMEF 537/2007

INSTRUCŢIUNI
pentru completarea declaraţiei recapitulative


1. Declaraţia recapitulativă se depune trimestrial, în condiţiile prevăzute la art. 1564 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare încheierii trimestrului, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 şi 1531 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care au efectuat în trimestrul de raportare livrări şi/sau achiziţii intracomunitare, precum şi livrări şi achiziţii în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, aşa cum sunt definite în titlul VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

COD FISCAL

Art. 156^4. - (1) Fiecare persoană impozabilă, înregistrată conform art. 153, trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unui trimestru calendaristic, o declaraţie recapitulativă privind livrările intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice.

(2) Fiecare persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 şi 1531, trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unui trimestru calendaristic, o declaraţie recapitulativă privind achiziţiile intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice.

Daca era situatia inversa (cel din Germania va presta serviciul si va emitea factura), atunci erau aplicabile prevederile OMEF 2310/2007 referitoare la declaratia de inregistrare a contractelor.

Am inteles pana aici: se aplica taxarea inversa pentru prestarile de servicii intracomunitare, dar......(acum voi incerca sa explic problema): am o factura de prestari servicii din Grecia catre noi. am inteles de la adm. financiare ca are regim de impozitare 7% cu retinere la sursa, dar....cei doi patroni,unul este grec iar celalalt este roman iar cel grec zice asa:" vreau sa prestez un serviciu catre firma din grecia dar sa platesc impozitul de 7% aici".
Pai daca acest impozit se retine la sursa,poate plati el aici? mentionez ca el are P.F.A. in Grecia si vrea sa prest. catre P.F.A.-ul lui un serviciu de arhitectura si design structural, adica face planul aici si il trimite acolo.
Poate sa plateasca impozitul aici si sa faca acest serviciu daca el este asociat la firma din Romania si are P.F.A. acolo?
El zice ca da dar eu nu sunt sigura.
Va multumesc mult si scuze pentru explicatia cam lunga dar am incercat sa va dau toate detaliile:confused:
Va rog frumos, nu este nimeni pe aici sa ma lamureasca si pe mine?
mai este ceva ce acum imi dau seama ca nu am inteles bine: daca primesc o factura din grecia ptr. prestari servicii (respectiva este platitoare tva), ea vine fara tva asa ca fac taxare inversa, deci plateste ea sau eu?; trimit factura in grecia tot ptr. prest. serv. fara tva pe ea,clientul face taxare inversa si plateste tva......eu sau ea (clienta)?
am reusit sa le incurc #-o ieri am crezut ca am inteles.....
va rog mult sa ma lamuriti ptr. ca este taaaaaare urgent:help:

Alte discuții în legătură

Dubla impunere cu italia lenora lenora Am un contract cu o firma din Italia; m-au pus sa imi fac certificat de rezidenta fiscala. Tb sa platesc ceva la stat? De ex, in Serbia, care nu e in EU, nu ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal tva patrichi patrichi exista un contract intre pers jur din UE inreg in scopuri de TVA si o pers jur romana platitoare de tva- avand ca obiect cautare de clienti pe piata ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)