avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini?

Buna ziua! As dori sa stiu daca in afara de extrasul de carte funciara si intabulare mai exista vreo metoda in a afla daca asupra unui imobil exista sarcini, ipoteci, lucruri de genul acesta. Momentan am auzit ca doar la intabulare se fac mentiunile referitor la chestiunile amintite.
extras cf de informare
Pentru ca sa se constituie ipoteca asupra unui imobil trebuie ca acesta sa fie intabulat.Daca cereti extrasul de informare veti stii care este situatia.
adica la serviciul carte funciara deunde se afla situat imobilul
Doar in cazul ipotecii sau si in cazul celorlalte sarcini se face intabulare? Iar in cazul in care nu exista nici o intabulare este posibil a se obtine o adeverinta sau ceva pentru a demonstra ca nu exista sarcini?
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Iulian81, utilizator
Poate ca ar trebui sa descrieti mai exact speta, sau sa ne spuneti ce anume urmariti.

Pe langa extrasul cf de informare, exista si certificatul de sarcini, care se obtine in situatia bunurilor care nu au carte funciara (fie imobile dobandite demult, cand dreptul de proprietate se inscria in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni, fie imobilele penru care nu se poate constitui carte funciara din diverse motive).

Daca doriti, de exemplu, sa ipotecati un imobil, atunci trebuie neaparat deschisa carte funciara pentru acel imobil (si, implicit, cadastru, daca nu exista deja).

De ce este atat de importanta cartea funciara? Pentru ca prin sistemul publicitatii imobiliare, s-a dorit evidentierea "la nivel central" a situatiei materiale si juridice a imobilelor, cu ajutorul unor registre publice, speciale, care poarta denumirea de carti funciare, si in care se inscriu toate actele/operatiunile juridice referitoare la aceste bunuri.

Daca s-ar putea obtine o "adeverinta de sarcini" si din alta parte, acest lucru ar presupune existenta unui alt sistem de evidenta paralel, si pe cale de consecinta, posibilitatea unei "desincronizari", a unei neconcordante intre cele doua sisteme de evidenta cu privire la sarcini (de exemplu, intr-un sistem de evidenta sa se regaseasca anumite sarcini sau anumiti proprietari, iar in celalalt, alte sarcini sau alti proprietari).

Pe scurt:
- daca se doreste ca o anumita sarcina sa fie opozabila tertilor, atunci trebuie obligatoriu deschisa carte funciara, unde sarcina respectiva va fi inscrisa.
- prin "o anumita sarcina" intelegem orice sarcina, nu doar ipoteca (uzufruct, obligatie de intretinere, privilegiu, litigiu, comandament, sechestru) si chiar servituti;
- daca nu exista intabulare, nu se poate obtine vreun document care sa ateste ca nu exista "sarcini", deoarece, neexistand intabularea, nu exista insusi registrul special care ar evidentia sarcinile (intabularea); certificatul de sarcini despre care vorbeam mai devreme NU confera aceeasi siguranta ca un extras CF.

Alte discuții în legătură

Situatie juridica imobil vechi neintabulat Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Unde este inregistratata situatia juridica a unor terenuri sau case mai vechi ce nu au beneficiat de intabulare? M-ar interesa daca nu au asupra lor ... (vezi toată discuția)
Carte funciara si cadastru apartament cumparat in 1991 DoamnaIlenus DoamnaIlenus Buna ziua, In anul 1991, parintii mei au cumparat un apartament de la ICRAL. Anul acesta, dorind sa-l vanda, au inceput demersurile pentru a face cadastrul. ... (vezi toată discuția)
O cerere catre cartea funciara ContSters40598 ContSters40598 Am o problema: o persoana care a fost plecata din tara cativa ani , cand s-a intors a constatat ca apartamentul sau a fost vandut! Aceasta persoana nu a ... (vezi toată discuția)