avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... proces verbal de contraventie cu semnatura electronica ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

proces verbal de contraventie cu semnatura electronica ?

Buna ziua .
Ma lovesc de o speta pe care nu am mai intalnit-o pana in prezent .
Un amic a fost sanctionat contraventional ptr lipsa rovinietei , iar PV de contraventie pe suport de hartie i-a fost comunicat prin afisare la domiciliu , incheindu-se in acest sens proces verbal de indeplinire a procedurii de comunicare .
PV de contraventie nu este semnat olograf de catre agentul constatator , pe Procesul verbal aparand doar stampila organului din care face parte agentul constatator .
In schimb , la subsolul PV apare urmatoarea specificatie : " Acest document a fost generat si semnat electronic conform prevederilor Legii 455/2001 si HG 1259/2001 de catre agent constatator ... " . De asemenea mai apare pe Procesul verbal de contraventie in coltul din dreapta sus un cod de bare .

Nu am mai intalnit pana in prezent procese verbale de contraventie cu astfel de semnatura electronica , si vreau sa stiu daca este corect si legal acest lucru si se aplica si in cazul in care vorbim de un proces verbal de contraventie redactat pe hartie si comunicat prin afisare la domiciliu si nu despre o transmitere informatica a documentului .
Cum pot sa identific o semnatura electronica pe acest PV si mai ales , este aplicabila si corecta (legala ) semnatura electronica pe un document cum este PV de contraventie care are un regim juridic bine definit in OG 2/2001 .
Cel mai recent răspuns: ralucris , utilizator 11:37, 21 Noiembrie 2011
este legal cu semnatura electronica. daca vreti, faceti contestatie impotriva pv si puteti in discutie legalitatea semnaturii insa nu cred ca veti avea sanse de reusita. chiar OUG care reglementeaza taxa de drum (imi scapa nr actului normativ) prevede vinzarea si controlul rovignetei in baza sistemului electronic gestionat de Cestrin
Pai una este prevederea in ceea ce priveste prevederea si altele sunt dispozitiile privind redactarea PV precum si constatarea si sanctionarea faptei contraventionale . OG 2/2001 are caracter general si reglementeaza in mod expres regimul juridic al contraventiilor , pe cand OG 15/2002 are caracter special si reglementeaza un domeniu anume , particular , caruia de asemenea i se aplica si dispozitiile OG 2/2001 , cu atat mai mult cu cat vointa legiuitorului a fost destul de clara in ceea ce privesc conditiile de forma si fond ale acestuia .
Nu am intalnit in jurisprudenta asemenea spete , de aceea ceream opinii in cazul in care ati intalnit ceva similar .
Din punctul meu de vedere , cat si a altora , semnatura electronica se aplica in cazul documentelor transmise pe cale electronica , ori potrivit OG 2/2001 , procedura de comunicare este clara si bine definita .
diana ramona a scris:


Din punctul meu de vedere , cat si a altora , semnatura electronica se aplica in cazul documentelor transmise pe cale electronica , ori potrivit OG 2/2001 , procedura de comunicare este clara si bine definita .


Semnatura electronica poate fi aplicata pe orice inscris. Pare cumva normal sa-l mai si scoti la un moment dat din zona virtuala pentru a putea sa-l opui cuiva. Semnatura electronica are aceeasi valoare cu semnatura olografa..
(Legea nr. 455/2001- Art. 5. - Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata)
Este adevarat ca semnatura electronica poate fi aplicat pe orice inscris dar inscrisul cu semnatura electronica conform legii trebuie sa fie trimis tot electronic.Poate fi probat sau recunoscut ca act juridic sub forma printata doar daca se cere in instanta. Se mentioneaza in lege "destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar"

citez:
Art. 4. - In întelesul prezentei legi:
1. date în forma electronica sunt reprezentari ale informatiei într-o forma conventionala adecvata crearii, prelucrarii, trimiterii, primirii sau stocarii acesteia prin mijloace electronice;
2. înscris în forma electronica reprezinta o colectie de date în forma electronica între care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar;
Daca documentul se listeaza nu se poate valida semnatura. Cine imi certifica faptul ca este semnat eletronic sau doar este un document Word in care cineva scrie "acest document a fost semnat electronic"?. Trebuie ceruta varianta electronica a documentului pt a putea fi verificata semnatura.

Alte discuții în legătură

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta pentru masina transportata pe trailer!? MaximBogdan MaximBogdan Buna. sunt nou pe forum.Sper ca nu am gresit locul unde trebuia sa postez . Am primit un PV de contraventie (in valoare de 250 ron) ptr ca \\\\"am circulat cu ... (vezi toată discuția)
Amenzi vignete dupa 6 luni danyrom danyrom Buna ziua, Stimati colegi de forum, intrucat nu posed cunostinte avansate de drept, am rugamintea sa ma ajutati/indrumati in urmatoare problema atat cat ... (vezi toată discuția)