avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa

Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea judecatoarei..............................., de la Judecatoria Alexandria, jud. Teleorman: " In ceea ce priveste motivul de nulitate absoluta a procesului verbal, vizand lipsa semnaturii olografe a agentului constatator, instanta urmeaza a-l inlatura ca neintemeiat, cu motivarea ca desi OG nr 2/2001 nu prevede posibilitatea generarii electronice a pv de constatare a contraventiilor, legea speciala , in speta OG nr 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale prevede faptul ca sistemul informatic SIEGMR permite intre altele monitorizarea si controlul achitarii tarifului de utilizare ( art 1 alin 1 lit n OG nr 15/2002 ) de unde rezulta implicit si posibilitatea constatarii abaterilor contraventionale , cu prilejul controlului derulat prin intermediul acestui sistem. In atare situatie se apreciaza ca disp OG 15/2002 sunt in deplina concordanta cu disp Legii 455/2001 privind inscrisul in format electronic, procesului verbal intocmit in cauza atasandu-i-se logic o semnatura electronica valabila."

1. Nu sunt jurist, astfel ca va rog mult sa ma ajutati cu sfaturi pertinente pentru a combate aceasta motivare in recurs. Mai am 2 zile calendaristice pentru a trimite recursul prin posta.

2. Amenda pentru rovinieta au constatat-o pentru data de 02.09.2011, iar pe 21.09.2011 am cumparat rovinieta pe un an. As putea cere, in subsidiar, in recurs anularea taxei de drum pentru ca am cumparat rovinieta ?

Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 08:30, 16 Aprilie 2012
1-Este o practica neunitara a instantelor privitor la temeinicia semnaturii electronice ,in conditiile in care OG nr 2/2001 nu prevede aceasta modalitate de completare a PV
Puteti invoca hotararile prin care s-a dispus anularea PV ca urmare a lipsei seemnaturii olografe a agentului constatator
2-Nu poate fi retinuta drept tremeinica pretentia dvs ,in conditiile concrete in care la data verificarii nu detineati rovinieta valabila
La instanta de fond am mentionat ca la Judecatoria Cluj un anumit dosar ( am dat nr de dosar si partile ) a fost solutionat favorabil petentului, adica s-a anulat amenda de rovinieta din cauza lipsei semnaturii olografe. Din pacate nu am o copie a acelei hotarari judecatoresti, astfel nu pot proba concret ceea ce sustin.

Ma poate ajuta cineva cu o copie de hotarare in care instanta anuleaza amenda de rovinieta pentru lipsa semnaturii olografe ? Va multumesc.
Sunt interesat in aceasta speta din acelasi motiv.
Am auzit la tv ca amenzile de la CNADNR nu sunt tocmai in regula pentru lipsa semnaturii olografe.
Vreau sa contest o amenda. Mai am cateva zile pana la termenul de 15 zile. Trebuie sa iau un avocat, sau depun contestatia la judecatoria de sector ?

Multumesc


leorot a scris:

La instanta de fond am mentionat ca la Judecatoria Cluj un anumit dosar ( am dat nr de dosar si partile ) a fost solutionat favorabil petentului, adica s-a anulat amenda de rovinieta din cauza lipsei semnaturii olografe. Din pacate nu am o copie a acelei hotarari judecatoresti, astfel nu pot proba concret ceea ce sustin.

Ma poate ajuta cineva cu o copie de hotarare in care instanta anuleaza amenda de rovinieta pentru lipsa semnaturii olografe ? Va multumesc.


In termen de o luna de la incheierea procesului verbal trebuie sa-i fie comunicat contravenientului procesul verbal de constatare a contraventiei semnat de catre agentul constatator. Daca contravenientul face tagada semnaturii olografe atunci se cere o expertiza grafoscopica. In cazul semnaturii electronice contravenientul facand tagada semnaturii electronice trebuie sa ceara expertizarea acestei semnaturi (decriptarea acesteia) de pe procesul verbal de constatare a contraventiei. Procesul verbal de constatare a contraventiei fiind olograf nu poate contine o semnatura electronica. Concluzia: faceti tagada semnaturii electronice si cereti expertizarea (decriptarea) acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredibil - proces verbal contraventie cnadnr Lylyca Lylyca Bună ziua La aproape 3 ani de la scandalul situațiilor in care agenţii constatatori ai C.N.A.D.N.R. uzează abuziv prevederile O.G. nr. 2/2001, privind ... (vezi toată discuția)
Pv amenda rovinieta daca nu are semnatura olografa? olteanugeo olteanugeo Buna ziua, Tocmai ce am primit o recomandata cu un PV de constatare a contraventiei : amenda lipsa rovinieta. PV are doar o semnatura electronica si o ... (vezi toată discuția)
Rovinieta mariuscoman mariuscoman cum procedez ca sa anulez o rovinieta fara semnatura si cu stampila electronica. care sunt pasii care trebuie sai urmez (vezi toată discuția)