avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? Va rog sa ma ajutati! multumesc!

buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. dupa ce face copilul 1an, tatal afla ca mama a avut o alta relatie in paralel (l-a inselat), relatie care insa a luat sfarsit inainte ca cei doi de se casatoreasca (moment in care femeia era deja gravida). Tatal face testul biologic, cu aprobarea si in prezenta mamei. rezultatul testului: respectivul sot NU este tatal biologic al copilului. Astfel, barbatul vrea sa divorteze, sotia nu. Care este legea? Cum se procedeaza daca:
1. barbatul vrea sa recunoasca copilul si sa aiba grija de el in continuare, insa vrea sa divorteze - mama poate spune ca ea nu vrea ca copilul sa poarte numele barbatului ? (doar ca se razbune ca acesta vrea sa divorteze - il manipuleaza). Cat poate dura?
2. barbatul nu mai vrea ca copilul sa aiba numele sau, insa vrea sa il vada si sa aiba grija de el in continuare. mama insa nu vrea. Exista vreo lege care sa ii permita barbatului sa divorteze, sa nu tina copilul pe numele lui insa sa ii permita drept de vizita samd? Cat poate dura?
3. In cat timp de la aflarea rezultatului testului paternitatii acesta tb actionat in instanta? Exista vreuna termen? Am inteles ca intr-un an de zile, altfel se aplica actul,(adica daca tatal nu duce in instanta in termen de 1 an de zile de la data actului, acest act, el nu mai e tatal copilului.)
Sper ca m-ati inteles si ca ma puteti ajuta!
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:53, 5 Aprilie 2011
1. daca barbatul vrea sa aibe grija de copil dupa divort este alegerea lui. instanta va decide in privinta numelui copilului. din pacate va dura peste 2 ani, dureaza pana se da primul termen de judecata.
2. divortul are loc indiferent daca una dintre parti nu e de acord. incredintarea minorului sau dreptul de vizitare al minorului se face tot in instanta dupa divort.
3. Art. 55 Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.


Va multumesc! dar daca tatal nu mai vrea sa recunoasca copilul - din pricina actului de paternitate, tot atat dureaza? si este nevoie si de acordul mamei? sau se poate duce tatal cu actele in instanta?
tatal se duce cu actele la instanta, iar oricare ar fi situatia dureaza procesul din cauza termenelor lungi pe care le da instanta.
Art. 53 din Codul familiei prevede: "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei".
Testul de paternitate nu este acelasi lucru cu actiunea in tagada paternitatii. Actiunea poate fi pornita numai de catre sot. Dar aceasta actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data cand tatal copilului a cunsocut nasterea copilului.
Revin la situatia de fapt: Codul familiei reglementeaza divortul.
1- daca sotul vrea sa divorteze se poate, chiar fara ca sotia sa fie de acord, doar ca va trebui sa dovedeasca faptul ca relatiile sunt atat de grav afectate incat continuarea casatoriei este imposibila
-nu se mai pune probleme de recunoasterea copilului cat timp exista deja certificatul de nastere a copilului
-durata unui proces este in functie ca cate dosare mai sunt pe rol la acea instanta
2- sotul trebuie sa introduca actiunea in tagada paternitatii, avand in vedere testul facut, situatie care nu ii mai permite nici sa aiba grija de copil, nici sa il vada, iar mama va trebuie sa introduce actiune impotriva tatalui biologic pentru pensie de intretinere
3-cat mai repede
-termenul de 1 an se refera la actiunea de stabilire a paternitatii din afara casatoriei, ceea ce nu este cazul aici
va multumesc din nou. Deci practic tatal decide singur daca vrea sau nu sa duca actul in instanta. iar acest lucru trebuie facut cat mai repede.
Legat de dovezi pentru divort: fatul ca este acest act de la IML nu este un motiv suficient?

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)