Buna ziua,
daca sunt unic mostenitor mai trebuie sa fac succesiune la notar sau ma pot duce direct la judecator, avocat sa trec bunurile pe numele meu? Va rog sa-mi mentionati si pasii pe care trebuie sa-i fac. Eu nu sunt ruda cu persoana care mi-a lasat mostenire dar dansa nu avea alti mostenitori legali in viata (rude de gr 1). Mi-a lasat testament in care specifica ca nu avea rude primare si ca sunt unic mostenitor pe tot ce poseda.
Va multumesc
Da, trebuie dezbatuta succesiunea, pentru ca numai prin succesiune se constata faptul ca dv. sunteti unic mostenitor; in lipsa succesiunii, nu stiti decat dumneavoastra acest lucru.
Mergeti la notar si cereti dezbaterea succesiunii dupa defunct, in calitate de mostenitor testamentar (legatar universal in acest caz). Nu aveti ce cauta la judecator, ca sa dezbateti succesiunea prin instanta trebuie sa va indreptati impotriva cuiva, or... din ce afirmati dumneavoastra, imi dau seama ca nu prea aveti cui.
Atentie, mostenitorii rezervatari (cei care ar putea ataca testamentul) nu sunt doar rudele de gradul intai. Trebuie sa nu fia vut descendenti (indiferent de grad), parinti si nici sot in viata.
Daca in testament este scris ca nu are alti mostenitori este necesar sa se astepte 6 luni? intreb deoarece decedatul avea rate la banca si eu nu le platesc pana nu vad ca sunt mostenitor si in acte si cred ca se aduna penalitati.
puteti solicita dezbaterea succesiunii fara sa asteptati acel termen de sase luni.oricum de la data cand veti primi certificatul de mostenitor dvs veti prelua atat activul cat si pasivul mostenirii. prin urmare va trebuie sa platiti si acele rate la banca.