avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar

Buna ziua,
Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire.
Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt casatorita si nu am copii am decis sa-mi fac un testament, autentificat la notar, pentru apartamentul care il am (unic proprietar). Am o sora si, respectiv, doi nepoti de la sora. Testamentul l-am gandit pentru nepoata mea de sora, legatar universal pentru ”toate bunurile mobile si imobile”.
Si cum numai Dumnezeu stie ordinea plecarii, la momentul asta ar fi 2 mostenitori rezervatari : mama si sora mea. Am citit pe acest forum ca ordinea la dezbaterea succesiunii (ptr cazul meu) ar fi : mostenitorii rezervatari (parintii si fratii/surorile - ascendenti si colaterali privilegiati) si apoi mostenitorul testamentar !! Poate nu am inteles eu bine, dar asta inseamna ca indiferent ce scriu eu in testament, la succesiune vin toti cei mentionati - mama, sora, nepoata de sora !!
Daca ar fi sa se dezbata maine succesiunea (vorbesc teoretic) ce ar trebui sa faca mostenitori rezervatari ca totusi sa se respecte vointa mea expusa in testament??
Am gandit astfel testamentul pentru ca sa se evite succesiuni dupa mama .... dupa sora .... pentru nepoata de sora. Nepotul de sora are apartament.
Multumesc anticipat pentru indrumari.
Cel mai recent răspuns: irina65 , utilizator 13:52, 5 Iunie 2018
Doar mama e mostenitor rezervatar, sora sau ceilalti nepoti, nu.
Daca mama dvs va mai fi in viata la acel moment, in calitate de mostenitor rezervatar, va fi chemata la dezbaterea succesiunii, pentru a-si exercita dreptul de optiune succesorala.
Daca mama e dispusa sa dea declaratie de renuntare la succesiune, nepoata dvs va fi unica mostenitoare, in baza testamentului.
Daca mama dvs va avea pretentii la succesiune, testamentul va fi redus, ca fiind excesiv, iar nepoata va primi doar o parte din bunuri.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
raluk0207, utilizator
Mostenitorii rezervatari sunt doar: descendentii defunctului (copii, nepoti stranepoti etc), sotul supravietuitor si parintii.
Restul rudelor, respectiv frati, surori, nepoti de la frati/surori, unchi, matusi, veri primari, nu au nici o legatura.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Valoare testament notarial bim67 bim67 O matusa doreste sa-mi faca testament notarial privind bunurile ei (mentionez ca eu sunt nepot de frate). Cum se va imparti averea la decesul ei in ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)