Buna ziua,
Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire.
Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt casatorita si nu am copii am decis sa-mi fac un testament, autentificat la notar, pentru apartamentul care il am (unic proprietar). Am o sora si, respectiv, doi nepoti de la sora. Testamentul l-am gandit pentru nepoata mea de sora, legatar universal pentru ”toate bunurile mobile si imobile”.
Si cum numai Dumnezeu stie ordinea plecarii, la momentul asta ar fi 2 mostenitori rezervatari : mama si sora mea. Am citit pe acest forum ca ordinea la dezbaterea succesiunii (ptr cazul meu) ar fi : mostenitorii rezervatari (parintii si fratii/surorile - ascendenti si colaterali privilegiati) si apoi mostenitorul testamentar !! Poate nu am inteles eu bine, dar asta inseamna ca indiferent ce scriu eu in testament, la succesiune vin toti cei mentionati - mama, sora, nepoata de sora !!
Daca ar fi sa se dezbata maine succesiunea (vorbesc teoretic) ce ar trebui sa faca mostenitori rezervatari ca totusi sa se respecte vointa mea expusa in testament??
Am gandit astfel testamentul pentru ca sa se evite succesiuni dupa mama .... dupa sora .... pentru nepoata de sora. Nepotul de sora are apartament.
Multumesc anticipat pentru indrumari.
Doar mama e mostenitor rezervatar, sora sau ceilalti nepoti, nu.
Daca mama dvs va mai fi in viata la acel moment, in calitate de mostenitor rezervatar, va fi chemata la dezbaterea succesiunii, pentru a-si exercita dreptul de optiune succesorala.
Daca mama e dispusa sa dea declaratie de renuntare la succesiune, nepoata dvs va fi unica mostenitoare, in baza testamentului.
Daca mama dvs va avea pretentii la succesiune, testamentul va fi redus, ca fiind excesiv, iar nepoata va primi doar o parte din bunuri.
Mostenitorii rezervatari sunt doar: descendentii defunctului (copii, nepoti stranepoti etc), sotul supravietuitor si parintii.
Restul rudelor, respectiv frati, surori, nepoti de la frati/surori, unchi, matusi, veri primari, nu au nici o legatura.