Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul intracomunitar diferite piese industriale in valoare de pana in 10.000 Euro si sa le revand in afara spatiului comunitar. Imi puteti spune daca de exemplu, voi face doar 3 afaceri pe an, astfel incat cifra totala de afaceri sa fie sub 35.000 de euro, se merita sa trec la societate platitoare de TVA ?
De asemenea, in caz ca depasesc plafonul de 35.000 de euro, cand e momentul cand trec in mod obligatoriu la firma platitoare de TVA ?
Daca se merita sau nu sa treceti firma ca fiind platitoare de TVA, puteti sa decideti doar dvs, intrucat chiar daca sunteti neplatitor de TVA, platiti TVA-ul in vama si nu-l vei mai recupera ( nefiind platitor)
Obligatoriu este sa va declarati platitor de TVA cand atingeti pragul prevazut de lege.
Daca faceti achizitii din spatiul intracomunitar trebuie sa va inscrieti in Registru Operatorilor Intracomunitari.
Deci pana la urma cand iau de exemplu un strung din Germania, eu platesc valoarea marfii + TVA ? Intelesem ca la achizitia din spatiul intracomunitar nu se plateste TVA. Se face vama pentru marfa sosita din Germania ?
Cat despre inscrierea la Registru Operatorilor Intracomunitari, va referiti la numarul Eori ?
1. firma neplatitoare de tva face achizititii din UE cu o valoare mai mica de 10.000 euro, furnizorul va factura cu tva in cota tarii respective, acesta incluzandu-se in costul de achizitie al produselor.
2. firma neplatitoare de tva face achizitii din UE c u o valoare mai mare de 10.000 euro, este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar (nu devine platitor de tva in romania) si sa se inscrie in ROI, dupa care va comunica acest cod furnizorului care va factura fara tva, urmand ca firma din romania sa plateasca tva in romania, 24%, prin decontul special de tva, formular 301 - de asemenea, tva nu este recuperabila si se include in costul produselor
3. firma neplatitoare de tva face achizititii din UE cu o valoare mai mica de 10.000 euro, poate opta pentru pasii de la pct.2
4. firma neplatitoare de tva depaseste plafonul de 35.000 euro, este obligata sa se inregistreze in scopuri normale de tva, iar atunci cand va face achizitii din ue, indiferent de valoarea achizitiilor, nu va plati tva nici in UE, nici in romania, inregistrand taxare inversa.
5.achizitiile din spatiul UE nu se vamuiesc, se plateste sau nu tva in functie de punctele expuse mai sus.
Completez la postarea de mai sus:
firma neplatitoare de tva, se poate inregistra ca platitor de tva si prin optiune, inainte de depasirea plafonului de 35000 euro, cf art 153. In acest caz aplica prevederile pct 4 mentionate de colegul/a Xerxes, bineinteles dupa ce se inregistreaza in ROI.