o sa detaliez antecedentele succesiunii in fapt
parintii au 3 copii impreuna 2 baieti si o fata,toti majori
decedeaza tatal,se dezbate succesiunea dupa tata iar sora renunta in favoarea fratilor ei .
decedeaza mama,in urma unor divergente cu unul din frati sora nu mai renunta la succesiunea dupa mama.
decedeaza unul din frati si succesiunea se dezbate intre sora si fratele ramas in viata.
fratele se casatoreste cu o persoana <dubioasa> la o virsta total nepotrivita,dupa o perioada de 4 ani fratele sufera un atac vascular si ramine paralizat imobilizat,si mai traieste inca 5 ani neingrijit corespunzator ,in perioada cit au fost impreuna nu au adus nici un aport nici macar de intretinere casei si terenului ce face obiectul succesiunii in fapt,mai mult nici macar impozitul pe curti constructii nu lau platit de 15 ani.
decedeaza si fratele si se dezbate succesiunea intre sora si cumnata.
rezultatul in procente este sora 62.5 din masa succesorala la sora si 37.5 la cumnata.
intrebarea mea este .... poate fi scosa din drepturi cumnata in instanta ?
da si nu...;) faptul ca nu si-a adus aportul nu inseamna ca-si pierde dreptul, insa partea care pretinde mai mult decat "imparteala" legala, trebuie sa motiveze si sa faca dovada clara a pretentiei sale...:yes:
In mod clar NU. Cumnata are un drept legal de mostenire in calitate de sot supravietuitor. Acel drept legal nu poate fi in niciun mod anulat ulterior deschiderii succesiunii.
Succesiunea dv. (ma refer la cea care-l priveste pe ultimul defunct) nu este chiar atat de ciudata, in practica exista multe cazuri precum cel al dv. si de cele mai multe ori, tot asa, cu neintelegeri.
Legiuitorul a decis ca sotul supravietuitor sa vina la mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori, inclusiv cu mostenitori din clasa a II-a, cum este cazul dumneavoastra.
Ceea ce mi se pare ciudat este dreptul dobandit de fiecare... (si mai ales, stabilit in procente).
Potrivit art. 1 litera c din Legea 319/1944, sotul supravietuitor "cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate".
"poate fi scosa din drepturi cumnata in instanta ?"
Doar daca nu a acceptat expres mostenirea in termenul de 6 luni de la deces si dovediti ca nu a facut acte de acceptare tacita in acea perioada,precum neplata impozitului si neintretinerea imobilului...
De obicei, sotul supravietuitor poate dovedi cel mai usor acceptarea tacita a succesiunii (mai greu e doar in cazul in care sotii sunt despartiti in fapt).
Asa ca ma indoiesc ca poate "s-o scoata din drepturi" in acest mod.
Despre succesiune
vali_c
Speta:
Persoana I a decedat de curand.
I a lasat in urma sotia si 5 copii.
I a detinut un apartament impreuna cu sotia.
Tatal lui I a decedat in urma cu 1 ... (vezi toată discuția)