avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de poluare. Hotararea Curtii Europene pronuntata ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de poluare. Hotararea Curtii Europene pronuntata astazi 07.04.2011

Astazi 7 aprilie 2011 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a emis hotararea privind raspunsul la intrebarile preliminare in cauza C 402/2009.

[EDITAT - copy-paste inutil, decizia se gaseste la adresa [ link extern ] ]
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator
Succes tuturor acelora care in temeiul acestei dispozitii,vor contesta taxa de prima inmatriculare
Am platit taxa pentru 2 autoturisme cumparate din Germania in 2008.Intentionez sa recuperez acesti bani.Va rog sa ma informati si pe mine,cei ce doresc sa actioneze in instanta formalitatile si sa posteze actiunile pentru a face un schimb de informatii.Succes celor curajosi!
Atentie, decizia priveste numai forma initiala a taxei de poluare, nu cele ulterioare. De altfel, cu privire la acea forma au existat numeroase decizii ale instantelor interne care au constatat incompatibilitatea cu dreptul comunitar si au anulat incasarea taxei. Decizia CJUE de ieri nu este nicio noutate, ci doar o consecinta logica si o recunoastere.
Ok Andreea...ai mare dreptate...dar daca te uiti putin, in toate actiunile, indiferent de data efectuarii platii, Adm Fondului de mediu invoca suspendarea actiunilor, deoarece pe rolul instantei de la Luxemburg se afla acest dosar...si pana la pronuntarea acesteti hotarari, sa se suspende..asadar, se refereau la aceasta TAXA, INDIFERENT DE DATA PLATII...au recunoscut-o chiar ei, in cuprinsul tuturor intampinarilor (apararilor)...si multe instante au suspendat aceste dosare, admitand exceptia...
este un punct in plus ptr cei care au dosare pe rolul instantelor in acest moment...daca tribunalele si curtile de apel aveau ceva nelamuriri cu privire la aceasta taxa, acum nu mai au ce invoca...TAXA ESTE DISCRIMINATORIE, motiv ptr care toate persoanele pot solicita restituirea, invocand Decizia CJUE, cu sanse foarte mari de reusita.....
Bafta tuturor!!!!!!!
Faptul ca actiunile au fost suspendate nu inseamna ca automat ele ar trebui acum admise. Dimpotriva, fiecare instanta nationala trebuie sa aplice interpretarea CJUE si, acolo unde e cazul, sa faca diferenta intre reglementarea in vigoare in 2008 si cea implicata in dosarul supus judecatii.

De altfel, inclusiv din textul hotararii se poate vedea ca intrebarea transmisa de TSibiu a fost „Contravin dispozițiile OUG nr. 50/2008, cu modificările ulterioare, dispozițiilor articolului 90 CE; se instituie într‑adevăr o măsură vădit discriminatorie?”, in vreme ce Curtea a precizat din start ca "pentru a oferi un răspuns util instanței de trimitere, întrebarea adresată trebuie înțeleasă în sensul că aceasta urmărește să se stabilească dacă articolul 90 CE se opune unui regim de impozitare precum cel instituit prin OUG nr. 50/2008, în versiunea sa inițială". Subliniez asta pentru ca, in legatura cu varianta initiala si Comisia a tras guvernul roman de urechi, si era vorba sa demareze procedura de incalcare. Dupa niste modificari, n-a mai fost o problema.

Practic, partea cu adevarat importanta a hotararii este un singur paragraf: "articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulație, în statul membru menționat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeași vechime și aceeași uzură de pe piața națională". Acesta este criteriul in functie de care instantele nationale trebuie sa judece compatibilitatea reglementarii taxei de poluare, asa cum era in vigoare la un anumit moment, cu dreptul uniunii.

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa prima inmatriculare trust.2003 trust.2003 Buna seara, Firma la care lucrez este din Timisoara si a platit taxa de prima inmatriculare in 2008(luna noiembrie 2008). Se poate recupera? Daca da pe ce ... (vezi toată discuția)
Cjue si taxa de poluare Cornel  Vasile Cornel Vasile Taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare Pilu Pilu Buna seara. As fi profund recunoscator daca mi-ar trimite cineva un model de cerere de chemare in judecata pentru restituirea taxei de poluare. Si catre cine ... (vezi toată discuția)