Am primit aseara o amenda pentru incalcarea regulilor de circulatie in Iasi, as dori sa o contest.
Pe scurt, am ocolit pe linie dubla continua denivelarile pentru limitarea de viteza.
Din cate am citit in codul rutier, as fi putut fi incardrat in doua articole din lege:
Art. 101, punctul 6: "nerespectarea de catre conducatorul de vehicul a semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere sau restrictie ori a celor temporare, cu exceptia celor care interzic accesul sau depasirea care se încadreaza în alta clasa de sanctiuni." - articol la care am fost incadrat
sau
Art. 101, alin. 3, lit. d) "circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire."
Eu am fost incadrat la primul articol primind o amenda de 300 de lei.
In procesul-verbal de constatare, agentul a notat urmatoarele: "A condus auto marca Renault Clio cu numarul .... pe soseaua Pacurari, dispre Rond (indescifrabil) catre Valea Lupului si in fata cabinetului de medicina veterinara a incalcat marcajul longitudinal dublu continuu de pe axul drumului".
Acum intrebarile mele:
1. din cate am inteles in procesul-verbal de constatare trebuie sa fie trecut numarul casei in dreptul careia am fost oprit, ori asta nu apare nicaieri in procesul-verbal.
2. La art. 95 alin. (3) din codul rutier spune: "Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.". As putea sa cer anularea amenzii si aplicarea avertismentului avand in vedere ca traficul la ora 00.10 cand am fost oprit era foarte redus, iar manevra a fost efectuata fara a stanjeni alti participanti la trafic?
Pentru alte intrebari care v-ar ajuta in rezolvarea cererii mele va stau la dispozitie.
Poti sa il contesti fara probleme,prin semnarea procesului verbal nu inseamna ca ai recunoscut vina ci ca ai primit copia procesului verbal si instiintarea de plata.Judecatorii nu accepta procese verbale nesemnate de catre martori,in lipsa martorului pv-ul este lovit de nulitate,Agentul constatator trebuia sa faca mentiunea de ce nu a fost semnat de martor.
Singura proba mai ramane fotografia,insa daca zici ca nu exista ,procesul verbal nu are nici un suport legal.Contacteaza un avocat local sa iti redacteze contestatia si depun-o in termen de 15 zile de la instiintare la judecatoria locala..Uitate in OG nr 2/2000.privind regimul juridic al contraventiei.
Succes
Procesul verbal trebuie contestat in termen de 15 zile la Judecatoria Iasi.
Contraventia se poate incadra in ambele articole de lege. Ai trecut peste linia continua (primul articol)n si ai circulat pe contrasens (al doilea articol).
Verifica daca procesul verbal este completat cu toate datele cerute de lege si daca aceste date sunt cele corecte. Iti doresc sa gasesti o greseala in procesul verbal care sa determine declararea nulitatii procesului verbal.
Succes