avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energie termica - cota-parte - chiar daca avem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energie termica - cota-parte - chiar daca avem centrala proprie

Avem centrala proprie si de la Asociatia de locatari ni s-a impus sa platim costurile comune din redistribuirea suprafetelor contorizate, respectiv 1% din consumul total al imobilului, ca plata avand de platit in perioada 21.01-20.02.201 suma de 86 lei. Mentionez faptul ca prin apartamentul personal nu trece nicio teava de caldura, iar ceilalti vecini au si ei la randul lor centrala proprie.
Care este baza legala a Asociatiei de locatari de a ne impune plata acestor costuri?
Va multumesc anticipat pentru raspunsile cu care o sa ma onorati.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:34, 10 Aprilie 2011
Nu stiu care este configuratia exacta a apartamentului d-voastra, dar ca fost administrator de bloc, pot sa va spun ca daca aveti calorifere pe scara blocului(care reprezinta parte comuna)si acelea functioneaza, atunci trebuie sa platiti o parte din caldura, chiar daca aveti centrala de apartament. Despre procent nu pot sa comentez, depinde ce a stabilit adunarea generala....
Aveti tevile de caldura tur-retur zidite in pereti, chiar si la baie?
Noi locuim la scara din mijloc a blocului, acesta avand 3 scari. Doua camere ale apartamentului au fost legate de scara 1. De comun acord cu vecinii care au si dansii centrala, tevile au fost desfiintate. Vecinii care locuiesc sub apartamentele nostre au centrale proprii si au recurs la aceeasi metoda. Caloriferelor din casa scarii functioneaza cu repartitoare. Plata stim ca se face conform consumului repartizat la cele 10 apart., dar pierderile de caldura sunt suportate de familiile care au centrale (3 familii din 10, avem centrala).
Inteleg ca stiti ca aveti de platit caldura pe scari, caldura emanata de tevile de prin subsol (pe partile comune), etc. Tot ce este parte comuna se plateste.... Procentele, modalitatea de a defalca aceste cheltuieli reprezinta alta discutie, dar legal ele se platesc, scrie in lege, scrie in norme.
Daca vecinii dv. care sunt inca conectati la sistemul centralizat de incalzire au repartitoare, atunci baza legala pentru plata caldurii pentru partile comune este Ordinul nr.343/2010 al presedintelui ANRSC.

Daca vecinii nu au repartitoare, plata caldurii pe partile comune se decide in cadrul asociatiei ca algoritm de calcul, in adunarea generala.
doina136 a scris:

Avem centrala proprie si de la Asociatia de locatari ni s-a impus sa platim costurile comune din redistribuirea suprafetelor contorizate, respectiv 1% din consumul total al imobilului,

Din precizarea dvs rezulta ca imobilul este contorizat individual,astfel incat temeiul legal de impunere la plata aferent parti comune este ordinul ANRSC 343/2010

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri agent termic migota migota Locuiesc intr-un imobil racordat la sistem centralizat caldura RADET - fara contorizare, adica fara repartitoare de caladura. In bloc sunt 6apartamente ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)