In legatura cu legea pentru indemnizatia de crestere a copilului as vrea sa stiu ce trebuie sa faca o femeia care nu este angajata si doreste sa beneficieze de aceste drepturi. Mai concret. Daca sotia mea azi si-a dat demesia de unde lucra si ramane insarcinata luna asta ce trebuie sa platim si unde pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Va multumesc foarte mult.
Acte necesare pentru acordarea indemnizaţiei,stimulentului sau alocaţiei de stat pentru copii-OUG 148/2005 original şi copii:
• act de identitate al solicitantului şi al soţului
• certificat de naştere al copilului , certificat de căsătorie sau livretul de familiei
• certificat de persoană cu handicap al copilului , după caz
• adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator,după caz, din care să rezulte că solicitantul a realizat timp de 12 luni anterioare naşterii copilului venituri profesionale supuse impozitului pe venit
• acte din care să rezulte calitatea solicitantului ( tutelă, plasament, adoptator)
• adeverinţă sau după caz , declaraţie pe proprie răspundere că soţul solicitantului nu beneficiază de drepturile acordate potrivit O.U.G. 148/3.11.2005
• copie - în conformitate cu originalul – după cererea de acordare a concediului pemtru îngrijirea copilului, depusă de solicitant la angajator şi aprobată de către acesta pentru stimulent:actele prevăzute la punctele 1,2,3,5,6 la care se adaugă:
• adeverinţă din care să rezulte data reluării activităţii
• dovada renunţării la indemnizaţie (cererea de reluare a activităţii , înregistrată şi aprobată - în copie, conformă cu originalul)
As dori un raspuns concret referitor la ce am scris aici:
"Daca sotia mea azi si-a dat demesia de unde lucra si ramane insarcinata luna asta CE TREBUIE SA PLATIM SI UNDE pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Va multumesc foarte mult."
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, sotia dvs trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Sotia dvs ar trebui sa se angajeze din nou.
In cazul in care mama nu indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, atunci tatal copilului daca indeplineste conditiile prevazute de lege poate beneficia de aceasta numai .
Multumesc pentru raspuns. Daca sa zicem peste doua luni ramane insarcinata, dar in acest interval de timp nu este angajata. Se poate face ceva? Ca eu am auzit pe undeva ca daca platesti cotizatii la stat echivalente venitului min pe economie poti sa beneficiezi de indemnizatie. Platesti toate darile la stat ca si cum ai fi angajat: asigurarile sociale, de sanatate, impozit,etc. Am auzit de o astfel de posibilitate. E adevarat? Se poate?
Ea trebuie sa realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Angajarea in baza unui c.i.m. cu norma intreaga sau cu timp partial (chiar si cu 1 ora /zi) este o forma de realizare a unui venit profesional.