avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de valabilitate testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de valabilitate testament

Buna ziua.
As dori sa stiu daca un testament olograf are un termen de valabilitate in timp,si,daca da,care e acesta.
Cel mai recent răspuns: teodon , utilizator 16:37, 10 Aprilie 2011
Un testament este valabil pana la data la care este revocat de catre testator, in timpul vietii sale sau de catre instanta de judecata prin constatarea nulitatii sau anularea sau revocarea sa atat in timpul vietii testatorului cat si dupa aceasta data .
Potrivit art. 859 Cod civil, testamentul olograf este valabil numai daca este scris in tot, datat si semnat de mana testatorului. Cele trei conditii trebuie sa fie intrunite cumulativ, in lipsa oricareia dintre ele testamentul fiind nul.
Cred ca user-ul doreste sa afle despre valabilitatea unui testament olograf in timp .Daca un testament intruneste conditiile de valabilitate mentionate corect mai sus de colega mea, si daca nu a fost revocat de testator ( fiindca el are aceasta posibilitate) , daca legatarul nu a decedat cumva inaintea testatorului iar testatorul nu a substituit un alt succesor in cuprinsul testamentui, in caz de deces al legatarului ( art. 804 Cod civil) , daca bunurile testatorului pentru care acesta a lasat testamentul nu au pierit,testamentul isi poate produce efectele oricand.
Spun aceasta fiindca in lege nu exista vreo mentiune cu privire la valabilitatea in timp a unui testament, olograf sau altfel.
emma_woodhouse a scris:

Cred ca user-ul doreste sa afle despre valabilitatea unui testament olograf in timp .Daca un testament intruneste conditiile de valabilitate mentionate corect mai sus de colega mea, si daca nu a fost revocat de testator ( fiindca el are aceasta posibilitate) , daca legatarul nu a decedat cumva inaintea testatorului iar testatorul nu a substituit un alt succesor in cuprinsul testamentui, in caz de deces al legatarului ( art. 804 Cod civil) , daca bunurile testatorului pentru care acesta a lasat testamentul nu au pierit,testamentul isi poate produce efectele oricand.
Spun aceasta fiindca in lege nu exista vreo mentiune cu privire la valabilitatea in timp a unui testament, olograf sau altfel.

Va multumesc pentru complexitatea raspunsului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul olograf ContSters134265 ContSters134265 Rog detalii despre testamentul olograf care poate sa il faca sotului supravietuitor. Multumesc. (vezi toată discuția)
Vreau si eu un raspuns Lixandra Ionut mihai Lixandra Ionut mihai ce valoare are un testament,,olograf\",in ce conditi poate fi facut,cum poate fi anulat?? (vezi toată discuția)
Testament olograf liliana v liliana v un testament olograf scris datat si semnat in italia in limba italiana este valabil in romania? (vezi toată discuția)