avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este varsta de pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este varsta de pensionare?

Buna ziua,
Am folosit "calculatorul" de pe "lapensie.com" si nu sant lamurit cu rezultatul obtinut.
Va rog sa-mi comunicati parerea dvs in acest caz.

Detalii:

sex M
data nasterii 02 1960
handicap accentuat de la nastere - reducere 10 ani
angajat 01 09 1984 inginer (la zi)
vechime in grupa a II a 12 ani - reducere 2,5 ani
vechime in munca azi 26 ani 7 luni

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:47, 22 Aprilie 2011
Limita de varsta la 55 de ani,reducere de 10 ani din 65.Nu puteti beneficia de reducerea de 2 ani si 6 luni pentru grupa II-a de munca,deoarece nu ati indeplinit conditia stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
Dar pentru persoane cu handicap accentuat stagiul complet nu este de 2/3 din 35
adica 23 ani si 4 luni ?

Cer scuze pt insistenta . Multumesc.
adiz a scris:
Dar pentru persoane cu handicap accentuat stagiul complet nu este de 2/3 din 35 adica 23 ani si 4 luni ?

Nu. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani intrucat v-ati nascut in 1960. Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 10 ani trebuie sa realizati, in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, doua treimi din stagiul complet de cotizare.

Asta nu inseamna ca stagiul complet de cotizare este de doua treimi din 35 de ani, adica tot din stagiul complet de cotizare. Ar insemna o persoana are doua stagii complete de cotizare, aspect nereglementat legal.
Va multumesc pt raspunsurile de pana acum (desi nefavorabile).
Se mai naste o intrebare:
La calculul valoirii pensiei punctele de pensie pe care le voi acumula pana la pensionare se vor imparti la 23 ani si 4 luni sau la stagiul complet (35 ani) ?

Cu respect, adiz
Sarbatori fericite!
Stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani.Diferenta intre cel realizat si cel complet va fi acoperita de stagiul potential.

Legea 263/2010
Art. 76
(2) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare persoana cu handicap accentuat cristinatabarca cristinatabarca Data nasterii:24.05.1960 Handicapul il am din nastere dar certificatul de handicap accentuat il am doar de 2 ani. Lucrez din 1984, dupa terminarea facultatii. ... (vezi toată discuția)