1. Conform art.201-204 din Codul Muncii, un angajator poate incheia un contract de adaptare profesionala "odata cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii."
Din textul legii nu reiese clar daca acest tip de contract presupune remunerarea potentialului angajat.
Firma la care lucrez angajeaza o persoana abia dupa ce aceasta a incheiat o perioada de stagiu de 30 de zile, perioada in care stagiarul trebuie sa studieze niste cursuri si sa rezolve exercitii, fara a fi implicat in activitatea curenta a firmei. Oferta de angajare vine dupa evaluarea rezultatelor obtinute in cele 30 de zile de stagiu. Scopul efectuarii acestui stagiu este de a-i pregati pe stagiari pentru cerintele specifice locului de munca.
In aceasta situatie, dpdv legal, este obligatorie remunerearea stagiarului si semnarea unui contract individual de munca in paralel cu semnarea contractului de adaptare profesionala? Exista un numar limita de stagiari care pot fi acceptati la aceste cursuri?
Mentionez ca numai stagiarii cu rezultate foarte bune primesc ulterior oferta de angajare.
2. Noile modificari aduse Codului Muncii presupun crearea unor acte aditionale la contractele de munca deja existente intr-o firma?
In acest caz, conform modificarilor aduse art. 17, pentru noii angajati, in noile contracte de munca vor trebui introduse si fisa postului, atibutiile si criteriile de evaluare, sau acestea vor fi trecute tot intr-un act aditional?
1. Contractul de adaptare profesională se încheie în vederea adaptării salariaţilor debutanţi la o funcţie nouă, la un loc de muncă nou sau în cadrul unui colectiv nou. Contractul de adaptare profesională se încheie o dată cu încheierea contractului individual de muncă sau, după caz, la debutul salariatului în funcţia nouă, la locul de muncă nou sau în colectivul nou, în condiţiile legii.
Salariatul care incheie un astfel de contract nu este remunerat in baza acestui act , el va primi salariul in baza c.i.m.
2. Parerile pot fi impartite ... Legea nr.40/2011 nu produce efecte retroactiv.