avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu de maternitate

Buna ziua!!!
am lucrat la o societate 2 luni dupa care am intrat in medical 2 luni jumatate,de la jumatatea acestei luni ar trebui sa intru in prenatal,pot benefiacia de acest concediu fara nici un fel de problema?in cond in care legislatia spune ca se face media pe ultimele 6 luni pe care eu nu le indeplinesc dar totodata spune ca beneficiez de cm daca ai cotizat la stat o luna iar in cazul in care nu se indeplineste stagiul de cotizare de 6 luni se ia in calcul media pe ultimele 4 luni in care sa virat CAS,din Cm se opreste CAS?
intreb deoarece administratorii societii nu stiu sa-mi dea foarte multe detalii referitor la ce taxe se percep din CM.
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 19:16, 16 Aprilie 2011
OUG 158/2005 spune:
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se achitã bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurãri sociale datorate integral de asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.
(4) Calculul şi plata contribuţiei de asigurãri sociale se efectueazã lunar de cãtre plãtitorii prevãzuţi la art. 36 alin. (3). Contribuţia de asigurãri sociale se vireazã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se efectueazã plata drepturilor salariale şi/sau a veniturilor de naturã salarialã.
tudorvaleriu a scris:

OUG 158/2005 spune:
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se achitã bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurãri sociale datorate integral de asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.
(4) Calculul şi plata contribuţiei de asigurãri sociale se efectueazã lunar de cãtre plãtitorii prevãzuţi la art. 36 alin. (3). Contribuţia de asigurãri sociale se vireazã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se efectueazã plata drepturilor salariale şi/sau a veniturilor de naturã salarialã.

Buna ziua!
Ca intotdeauna clar si la obiect! Numai ca citind am descoperit o scapare a legiuitorului: acest art. 45 ar trebui completat cu "Legea 263/2010" , Legea 19/2000 si-a cam incetat aplicabilitatea!
Week-end placut tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cas aferenta concediului medical ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa imi explicati si mie cum se calculeaza CAS pentru CM. daca se poate sa imi dati si un exemplu de calcul, mi-ar fi mai usor de ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata in timpul concediului de maternitate Aargau Aargau Buna ziua, am o intrebare: ce contributii am de platit in calitate de angajator pentru o salariata care intra in cele 126 de zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)
Concediul medical-vechime in munca adimicu adimicu Buna ziua, As dori sa-mi spuneti daca perioada de concediu medical constituie vechime in unca sau in ce mod se constituie. Ce reprezinta pentru viitor, din ... (vezi toată discuția)