Va salut .
Sunt un membru nou , imi place ideea de forum si activez pe cateva in domenii diferite.
Imi place ca iti poti exprima neclaritatile , nedumeririle ca poti primii raspunsuri (uneori chiar apasatoare si urgente) si ca la randul tau poti oferii solutii .
Problema mea actuala si stringenta deriiva din faptul ca vreau sa ajut pe cineva .
asa ca va adresez rugamintea de a mi raspunde si de a ma ajuta pe mine sa pot ejuta eu pe altii ......
Speta e simpla
Sindicatul in numele a 10 persoane da in judecata institutia in care muncesc ,( e vorba de recuperarea unor drepturi banesti) . Institutia face o intampinare in care invoca doua exceptii :
inadmisibilitatea actiunii
exceptia prescriptiei extintive (art. 6 din decretul167/1958 ) - adica drepturile cerute , si mai vechi de 3 ani sa nu fie primite
Instanta trimite o citatie in care stabileste un termen si solicita raspuns in scris la exceptiile invocate de parat
Nu este implicat nici un avocat . De aici se nasc si intrebarile :
Raspunsul care trebuie dat cu priviere la exceptii ce denumire ar trebui sa aibe , sau nu are ?
Decretul invocat mai este actual , se aplica , aveti cunostinte actualitatea si aplicabilitatea lui ?
Decretul nr.167/1958 privitor la prescripţia extinctivă este in vigoare si reprezinta dreptul comun in materia prescriptiei.
Art.6 se refera la prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor. :-/
Pentru ce se solicita inadmisibilitatea actiunii ?
Codul muncii prevede la art.283 alin.1 lit c urmatoarele : Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator. Prin urmare, instanta nu va poate acorda decat drepturile salariale neachitate de catre angajator din ultimii 3 ani.
Pentru ce se solicita inadmisibilitatea actiunii ?
Din cauza faptului ca salariatii nu ar avea acest drept , de a primii drepturile pe care le solicita (asta e o problema care poate fi justificata insa)
Intradevar se solicitau drepturi pentru ultiimi 4 ani si prin exceptie ,paratul cerea ca al patrulea sa nu fie luat in considerare in caz ca actiunea e admisa. In cazul asta ce raspuns s-ar putea da cu privire la exceptie , eu cred ca nu au ce face dar un raspuns tot trebuie dat . Se paote formula ceva de genul ca " Lasam la aprecierea instantei ?
Precizarea ca "lasam la aprecierea instantei" consider ca se poate formula numai in conditiile in care nu sunteti sigur de castig de cauza.
Un titlu :-/ ..... puteti sa le denumiti "Precizari cu privire la exceptiile invocate de catre parat".
Deci .....sindicatul , reprezentat de persoana x da in judecata in numele membrilor ei institutia pentru recuperarea unor drepturi banesti.
Se citaza partile in data x si se solicita raspuns in scris (reclamantului )pentru exceptiile invocate in intampinarea paratului .
Raspunsul trebuie depus cu un anumit termen inainte de data stabilita pentru dezbateri (data e stabilita in citatie) ?
sau poate fi depus in ziua in care s-a facut citatia ?
Daca persoana x (care reprezinta sindicatul) si care apare in cererea de dare in judecata nu se poate prezenta la termenul stabilit , poate imputernici pe altcineva? ............ sa-i dea mandat ? eventual chiar sa imputerniceasca pe unul din mebrii reclamanti ?
In ce conditii ?
Membrii in numele carora s-a facut actiunea au calitatea de reclamanti isi pot sustine singuri cauza in lipsa reprezentantului x ? sau in cazul asta reclamantul e sindicatul ?
sau sindicatul doar are mandat in baza legii sindicatului ?
Intampinare
LIA_MAX
AM DE FACUT O INTAMPINARE IN CARE VREAU SA MA FOLOSESC DE ART.3 DECRET 167/1958 V-AS RUGA SA MA AJUTATI CU FORMULAREA CORECTA NU STIU CUM SA MA EXPRIM IN ... (vezi toată discuția)