avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neclaritati procedura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neclaritati procedura

Va salut .
Sunt un membru nou , imi place ideea de forum si activez pe cateva in domenii diferite.
Imi place ca iti poti exprima neclaritatile , nedumeririle ca poti primii raspunsuri (uneori chiar apasatoare si urgente) si ca la randul tau poti oferii solutii .

Problema mea actuala si stringenta deriiva din faptul ca vreau sa ajut pe cineva .
asa ca va adresez rugamintea de a mi raspunde si de a ma ajuta pe mine sa pot ejuta eu pe altii ......

Speta e simpla

Sindicatul in numele a 10 persoane da in judecata institutia in care muncesc ,( e vorba de recuperarea unor drepturi banesti) . Institutia face o intampinare in care invoca doua exceptii :
inadmisibilitatea actiunii
exceptia prescriptiei extintive (art. 6 din decretul167/1958 ) - adica drepturile cerute , si mai vechi de 3 ani sa nu fie primite

Instanta trimite o citatie in care stabileste un termen si solicita raspuns in scris la exceptiile invocate de parat
Nu este implicat nici un avocat . De aici se nasc si intrebarile :

Raspunsul care trebuie dat cu priviere la exceptii ce denumire ar trebui sa aibe , sau nu are ?
Decretul invocat mai este actual , se aplica , aveti cunostinte actualitatea si aplicabilitatea lui ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:38, 25 Iunie 2008
Decretul nr.167/1958 privitor la prescripţia extinctivă este in vigoare si reprezinta dreptul comun in materia prescriptiei.
Art.6 se refera la prescriptia dreptului de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor. :-/

Pentru ce se solicita inadmisibilitatea actiunii ?
Codul muncii prevede la art.283 alin.1 lit c urmatoarele : Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator. Prin urmare, instanta nu va poate acorda decat drepturile salariale neachitate de catre angajator din ultimii 3 ani.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru ce se solicita inadmisibilitatea actiunii ?

Din cauza faptului ca salariatii nu ar avea acest drept , de a primii drepturile pe care le solicita (asta e o problema care poate fi justificata insa)


Intradevar se solicitau drepturi pentru ultiimi 4 ani si prin exceptie ,paratul cerea ca al patrulea sa nu fie luat in considerare in caz ca actiunea e admisa. In cazul asta ce raspuns s-ar putea da cu privire la exceptie , eu cred ca nu au ce face dar un raspuns tot trebuie dat . Se paote formula ceva de genul ca " Lasam la aprecierea instantei ?
si totusi raspunsul care trebuie dat cum ar trebui denumit , un titlu ceva ?

o modalitate de adresare ?
Precizarea ca "lasam la aprecierea instantei" consider ca se poate formula numai in conditiile in care nu sunteti sigur de castig de cauza.
Un titlu :-/ ..... puteti sa le denumiti "Precizari cu privire la exceptiile invocate de catre parat".
Multumesc pentru raspunsuri

O alta intrebare la care va rog sa-mi raspundeti.

Deci .....sindicatul , reprezentat de persoana x da in judecata in numele membrilor ei institutia pentru recuperarea unor drepturi banesti.
Se citaza partile in data x si se solicita raspuns in scris (reclamantului )pentru exceptiile invocate in intampinarea paratului .
Raspunsul trebuie depus cu un anumit termen inainte de data stabilita pentru dezbateri (data e stabilita in citatie) ?
sau poate fi depus in ziua in care s-a facut citatia ?

Daca persoana x (care reprezinta sindicatul) si care apare in cererea de dare in judecata nu se poate prezenta la termenul stabilit , poate imputernici pe altcineva? ............ sa-i dea mandat ? eventual chiar sa imputerniceasca pe unul din mebrii reclamanti ?
In ce conditii ?

Membrii in numele carora s-a facut actiunea au calitatea de reclamanti isi pot sustine singuri cauza in lipsa reprezentantului x ? sau in cazul asta reclamantul e sindicatul ?
sau sindicatul doar are mandat in baza legii sindicatului ?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Intampinare(primar)- spor 15% salariati invatamant Patri_C Patri_C Cum se face o intampinare impotriva sindicatului din invatamant pentru sporul 15% retroactiv din 2010? (vezi toată discuția)
Intampinare LIA_MAX LIA_MAX AM DE FACUT O INTAMPINARE IN CARE VREAU SA MA FOLOSESC DE ART.3 DECRET 167/1958 V-AS RUGA SA MA AJUTATI CU FORMULAREA CORECTA NU STIU CUM SA MA EXPRIM IN ... (vezi toată discuția)
Prescriptie..?? Manole Dumitru Manole Dumitru Prin invocarea termenului de prescriptie de parat dintr-un litigiul, se poate invoca drept o recunoastere de catre parat a \"dreptului subiectiv\" invocat de ... (vezi toată discuția)