avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune tagaduirea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune tagaduirea paternitatii

Actiunea de tagaduire a paternitatii poate fi deschisa si de tatal biologic?avem un copil care poarta numele fostului sot desi in fapt noi eram despartiti de 11 ani dar hotarirea de divort am primit-o dupa nastere iar fostul sot nu sa prezentat nici la divort si nici nu stie de acest copil.Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
alexa-rozi, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:52, 17 Aprilie 2011
Art.54 din Codul Familiei prevede ca :
Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil; ea poate fi continuată de moştenitori.
Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce acţiunea împotriva soţului mamei; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
Dacă titularul acţiunii este pus sub interdicţie, acţiunea va putea fi pornită de tutore.
Mama copilului va fi citată în toate cazurile în care nu formulează ea însăşi acţiunea.

Conform art. 55 C.fam., Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.
Multumesc pentru raspuns.V-am trimis un mesaj in caz ca ma puteti ajuta si daca sunteti de acord.
Nu, tatal biologic nu are calitate procesuala, dar puteti promova dumneavostra aceasta actiune. Ar fi preferabil sa apelati la un avocat.

Dupa admiterea actiunii de tagada de paternitate, tatal biologic poate sa recunoasca pe copil printr-o simpla declaratie (la notar sau direct la starea civila).
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii maya2009cu maya2009cu buna ziua, as avea si eu o intrebare : procesul pt tagada paternitatii il pot deschide si eu (mama) ? mentionez ca tatal din certificat (fostul sot) e ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)