Actiunea de tagaduire a paternitatii poate fi deschisa si de tatal biologic?avem un copil care poarta numele fostului sot desi in fapt noi eram despartiti de 11 ani dar hotarirea de divort am primit-o dupa nastere iar fostul sot nu sa prezentat nici la divort si nici nu stie de acest copil.Va multumesc!
Art.54 din Codul Familiei prevede ca :
Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil; ea poate fi continuată de moştenitori.
Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce acţiunea împotriva soţului mamei; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
Dacă titularul acţiunii este pus sub interdicţie, acţiunea va putea fi pornită de tutore.
Mama copilului va fi citată în toate cazurile în care nu formulează ea însăşi acţiunea.
Conform art. 55 C.fam., Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.
Nu, tatal biologic nu are calitate procesuala, dar puteti promova dumneavostra aceasta actiune. Ar fi preferabil sa apelati la un avocat.
Dupa admiterea actiunii de tagada de paternitate, tatal biologic poate sa recunoasca pe copil printr-o simpla declaratie (la notar sau direct la starea civila).