avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit pe salariu restituit (partial) retroactiv - e ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit pe salariu restituit (partial) retroactiv - e posibil?

Buna ziua! Sunt angajata in invatamant, am in intretinere un copil de 3 ani si sunt necasatorita. La data angajarii (01.09.2007) m-am prezentat la secretariat cu carnetul de munca si copii dupa actele necesare si mi s-a cerut sa scriu pe o coala diverse date personale (inclusiv starea civila si nr. copii). Am crezut ca este suficient pentru a beneficia de deducerea suplimentara pentru o persoana aflata in intretinere. In urma cu cateva zile am aflat ca nu mi s-a acordat aceasta deducere pe motiv ca nu am completat (inutil sa mentionez ca nu stiam despre aceasta procedura) o declaratie-tip pe propria raspundere ca am in intretinere o persoana. Secretara mi-a spus ca acea declaratie o iau de la ea, dar ca nu mi-o mai primeste acum, ci abia de la 01.09.2008 si ca nu-mi pot recupera retroactiv diferenta de impozit pentru ca statele sunt facute.
Apelez la experienta si ajutorul dv. si vin cu doua intrebari:
1. Pot primi retroactiv diferenta de impozit?
2. Cine poarta vina acestei situatii? Eu - pentru ca n-am stiut, sau secretara - pentru ca nu m-a informat?
Daca-mi puteti raspunde, va rog sa indicati si textul de lege si cui ma pot adresa pentru a reglementa situatia sau pentru a pedepsi vinovatul (in caz ca nu sunt eu :) ). Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2008
ina_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 24 Iunie 2008
LEGE nr.571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal / Textul actului publicat în M.Of. nr. 927/23 dec. 2003
Sfera de cuprindere a impozitului
Art. 40. - (1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;
b) în cazul persoanelor fizice rezidente, altele decât cele prevăzute la lit. a), numai veniturilor obţinute din România, care sunt impuse la nivelul fiecărei surse din categoriile de venituri prevăzute la art. 41;
c) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfăşoară activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România, venitului net atribuibil sediului permanent;
d) în cazul persoanelor fizice nerezidente care desfăşoară activitate dependentă în România, venitului salarial net din această activitate dependentă;
e) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care obţin veniturile prevăzute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevăzute în prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit .
Deduceri personale
Art. 45. - (1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul anual global a unor sume sub formă de deducere personală de bază şi deduceri personale suplimentare, acordate pentru fiecare lună a perioadei impozabile.
(2) Deducerea personală de bază, începând cu luna ianuarie 2004, este fixată la suma de 2.000.000 lei pe lună.
(3) Deducerea personală suplimentară pentru soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, aflaţi în întreţinere este de 0,5 înmulţit cu deducerea personală de bază.
Pentru a vedea exact situatia in care va incadrati si daca va este de folos o anumita dispozitie a legii, vedeti si modificarea Codului fiscal :
[ link extern ]
Norma metodologica:
[ link extern ] *
si modificarea acesteia:
[ link extern ]
abia dupa aceea mergeti din nou la secretariat.
Pentru linistea dvs. mergeti mai intai la administratia financiara de la domiciliu. Acolo vorbiti cu inspectorul de zona. Explicati-i situatia si cereti-i un sfat. Va fi mai bun decat al secretarei.
Necunoasterea legii nu scuza pe nimeni.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator

Conform Normelor de aplicare a prevederilor Codului fiscal, pct.99, lit.b:
În funcţie de venitul lunar al persoanei întreţinute, plătitorul veniturilor din salarii va proceda după cum urmează:
b)în situaţia în care contribuabilul solicită acordarea deducerii personale pentru persoana aflată în întreţinere ca urmare a situării venitului lunar al acesteia din urmă sub 2.500.000 lei lunar, plătitorul de venituri din salarii va începe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana în întreţinere o dată cu plata drepturilor lunare ale lunii în care contribuabilul a depus documentele justificative.
Pct.100 din Norme specifica ce date trebuie sa cuprinda declaratia pe proprie raspundere , iar pct.102 - care sunt actele justificative.

Retroactiv nu mai puteti face nimic, dar nici nu trebuie sa asteptati pana in septembrie! Incepand cu luna iunie a.c puteti beneficia de deducerea suplimentara.
Daca analizam cazul strict din prisma codului fiscal, e f. clar ca acele deduceri va vor fi acordate in luna imediat urmatoare completarii actelor solicitate de lege.
Insa p[roblema era sa vedem daca se mai poate cere retroactiv acea suma rezultata din deducerea conferita de lege.
Se poate obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens, dar e bine sa calculati inainte cat reprezinta aceasta deducere inainte de a formula actiunea, intrucat aici trebuie bani petnru cineva care sa va reprezinte, bani pentru expertiza care sa stabileasca ce deduceri nu au fost acordate, etc.
In concluzie, e posibil sa obineti acele deduceri dar intrebarea e: se mertia?:O
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Acum m-am lamurit. Va multumesc tuturor!
Pentru ca sa vi se acorde deducerea suplimentara retroactiv trebuie sa completati acea cerere prevazuta de Codul fiiscal. Pentru anul 2007 depuneti toate documentele justificative si o Declaratie 200 rectificativa la AFP din localitatea unde locuiti. Adresati-va unui contabil sau consultant fiscal din localitatea d-stra, el stie ce are de facut.Succes.

Alte discuții în legătură

Deducere personala klara0329 klara0329 Cine ma poate ajuta cu urmatoarea problema.Am o serie de anagajati cu program de 2 ore/zi, dar aceasta este functia de baza.Se acorda deducere personala? ... (vezi toată discuția)
Deducere personala popana popana Buna ziua! In cazul in care o mama primeste indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani, tatal poate declara ca are in intretinere acel copil, ca sa ... (vezi toată discuția)
Deducere angajat bulgar petronel11 petronel11 Buna ziua, am un coleg bulgar, lucreaza in Romania (are cnp romanesc, drept de sedere), ar putea beneficia de deducere pentru copiii lui minori? Acestia ... (vezi toată discuția)