Consilierul juridic, angajat al unei institutii, poate fi liderul sindical al angajatilor din acea institutie??? Mentionez ca acest consilier juridic este functionar public in aceasta institutie.
Art. 10. din Legea nr. 514/2003 arata ca exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:
a) calitatea de avocat;
b) activităţile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice altă profesie autorizată sau salarizată în ţară sau în străinătate;
d) funcţia şi activitatea de administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară;
e) activitatea publicistică salarizată;
f) alte incompatibilităţi prevăzute de lege sau rezultate din conflict de interese, în condiţiile legii.
Art. 11. - Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu:
a) activitatea didactică universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată;
b) funcţia de arbitru, mediator sau expert, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice
Din interpretarea lit. c a art. 10, exista incompatibilitate daca o asmenea functie sindicala ar fi remunerata, dar mai mult decit atit lit. f este categorica intrucit intre calitatea de consilier juridic angajat cu contract de munca sau numit in functie si unitatea sau institutia unde isi desfasoara activitatea, in calitate de lider sindical, va fi permanent in conflict de interese prin obligatia de apara drepturile cu caracter economic si social ale salariatiilor. Mai mult decit atit Legea in art. 11 arata expres cu ce anume profesii sau activitati este coimpatibila cea de juristconsult. Aceasta enumerare este limitativa, deci numai asemenea activitati poate desfasura un juristconsult, nu si altele cum ar fi cea de lider sindical.
Pe linga incompatibilitatile prevazute de Legea nr.514/2003, trebuie avute in vedere si cele prevazute de Legea nr.188/1999 si Legea nr.161/2003 pentru functionarii publici.
Legea nr.161/2003
Art. 94. - (1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
(3) Funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultanţă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici.
(4) Funcţionarii publici nu pot fi mandatari ai unor persoane în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia publică pe care o exercită.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. b), la încheierea mandatului demnitarului, funcţionarul public este reîncadrat în funcţia publică deţinută sau într-o funcţie similară.