avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Stornare factura firma in insolventa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Stornare factura firma in insolventa

Buna ziua,
Firma la care lucrez in urma cu doi ani, a incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. Din acest contract s-a achitat numai 20% din valoare urmand ca diferenta sa se achite pana la data 31.03.2010(al doilea termen de plata negociat). In luna iunie 2010 clientul a intrat in procedura de insolventa.
Pentru platile efectuate s-au eliberat facturi fiscale cu tva iar inregistrarea lor in contabilitate s-a facut in Venituri inregistrate in avans termenul de plata initial al contractului era de 6 luni.
Am cerut o hotarare judecatoareasca a declararii procedurii de insolventa dar din pacate nu mi s.-a dat.
Pot face stornarea facturilor cu tva ? Pot emite o alta factura cu despagubiri neonorare contract , inregistrarea ei in 7581?
Va multumesc .
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2011
alinaprisecaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: alinaprisecaru , utilizator 22:13, 17 Aprilie 2011
nu sunt lamurit in privinta urmatoarelor aspecte:
1. s-a realizat transferul dreptului de proprietate prin contract de v-c la notar si factura finala?
2. sumele facturate s-au incasat de la client? partial sau integral?
3. s-a inchis procedura falimentului clientului?
Nu s-a realizat transferul de proprietate pentru ca nu s-a achitat decat 20% din antecontract.
Antecontractul a fost incheiat la notar cu termen de plata 31.03.2009 si cu specificatia clara daca pana la aceasta data nu se achita toata suma , bani achitati pana la aceasta data se pierd. Dupa care s-a incheiat tot la notar un act aditional la contract prin care am acordat un nou termen si anume 31.03.2010.
Pentru fiecare suma de bani primita ( numerar sau OP ) s-a emis factura fiscala si respectiv chitanta dupa caz.
Procedura falimentului n-a fost inceputa, fiind acceptata reorganizarea.

deci practic dvs. doriti sa transformati avansul platit de client pentru achizitia unui imobil in sume reprezentand daune interese pentru neindeplinirea unui contract.
in acest caz, insolventa sau falimentul clientului nu reprezinta o conditie sinequanon.
se poate ajusta tva inscrisa pe facturile neincasate de la clientii aflati in faliment, pentru care procedura s-a inchis printr-o hotarare definitiva si irevocabila, dar aici nu este cazul.
puteti storna avansul incasat si puteti trece sumele incasate pe venituri, dar in acest caz trebuie sa returnati tva incasata catre client, intrucat baza de impozitare nu cuprinde astfel de sume, cf art. 137, alin 3, lit. b)
Deci stornez avansul , adica 80.000 lei + Tva 19% si emit factura de 80.000 lei reprezentand daune interese tva 0 si returnez clientului TVA 15200 lei ? Iar la mine in decont voi avea 15200 lei ( de recuperat ). E corect ?
sigur ca da.

Alte discuții în legătură

Factura de penalitati la contracte com. luciapap luciapap Buna ziua, as dori daca se poate sa ma ajutati intro problema.Vom cumpara in leasing un utilaj, avem un contract de vanzare-cumparare, incheiat intre vanzator, ... (vezi toată discuția)
Tva la penalitati? bestb bestb Salut! Am nevoie de un raspuns urgent cu privire la colectarea tva la penalitati. Am antecontract cu un client pentru vanzarea unui apartament, in care se ... (vezi toată discuția)
Tva la facturi neincasate de la firme aflate in insolventa Anca T. Anca T. Exista posibilitatea recuperarii (sub o forma sau alta) TVA achitat deja pentru facturile emise dar neincasate de la firme aflate in insolventa sau ... (vezi toată discuția)