avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Regularizare CASS pe ultimii 5 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Regularizare CASS pe ultimii 5 ani

buna ziua,
a-si dori sa intreb daca am avut intrerupere de10 luni in cartea de munca in 2007 acum in 2011 dupa ce mi s-a terminat somajul si nu mai realizez nici un venit cat trebuie sa platesc la cass ca sa raman asigurat?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: eva74 , utilizator 14:47, 19 Aprilie 2011
Normal trebuie să plătiţi un procent de 10,5 % la salariul minim. Dar cel mai sigur mergeţi la ei şi întrebaţi,
1. CASS = contributii asigurari sociale pentru sanatate
CAS = contributii asigurari sociale pentru pensie.

2. La pensie nu mai puteti plati contributia retroactiv.

3. - Orice persoana este obligata, conform Legii 95/2006, sa se asigure in sistemul de sanatate pentru a beneficia de serviciile medicale.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia lunara este de 37 lei pe luna.

4. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate si vi se va spune ce restante aveti de platit si incheiati si contractul de asigurare.

diana1966:
Ce spuneti dvs. nu este valabil nici pentru pensie (se plateste 31,3% din venitul asigurat care este de minimum 708 lei) nici pentru sanatate (v. ce am spus mai sus).
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc de raspuns dar tot nu m-am lamurit mi se va calcula pe lunile de intrerupere 10,5 % si altul care nu a lucrat deloc plateste numai 6 lunu in urma adica246 ron. Pai atunci mai bine ma angajez fictiv si nimeni nu ma mai intreaba de ultimii 5 ani.Sa platesc pentru 10 luni cand nici nu am avut venit nu mi se pare corect.Nici aia nu i corect sa ti ieie 37 ron cand tu nu ai nici un venit pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la sistemul de pensii si la sistemul de sanatate Adriana68 Adriana68 Buna ziua, Am terminat perioada de somaj si as dori sa stiu care este valoarea minima a contributiei la pensie si daca CAS-ul este obligatoriu de ... (vezi toată discuția)
Cas platit pe cont propriu ana_abo ana_abo Este probabil sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, prin urmare pot sa-mi inchei un contract cu casa de pensii si sa-mi platesc CAS-ul ? Dar cu casa ... (vezi toată discuția)
Cotizarea pentru pensie, sanatate, somaj draganmariana draganmariana Buna seara, va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare? Am o cunostiinta din Braila, si doreste sa-si plateasca pensia, sanatatea si somajul ... (vezi toată discuția)