avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt pus sa fac munca unui alt post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt pus sa fac munca unui alt post

Un sef m-a amenintat cu penalizare din salariu pentru ca am refuzat sa fac munca unui alt post decat cel pe care sunt angajat. Mi-a adus la cunostiinta , verbal, ca fisa postului meu implica si ceea ce am refuzat desi eu nu am gasit niciunde referinta.(plus ca in urma unei avansari nu mi s-a inmanat nici o fisa a postului ci doar o foaie care mi se aducea la cunostiinta crestea de salariu si de functie) Sincer , ca si angajat , nu ma intereseaza ca postul (inferior ca functie si salar) x are penurie de angajati.
Este ca si cum ai pune un manager de fabrica sa se apuce de vandut la piata piesele facute in acea intreprindere pe motiv ca nu avem distribuitori.

Lipsa de personal in unele sectoare se sparge exclusiv in capul sefului deoarece nu se poate lua de guler cu cei de la HR sa le explice ca din 20 de cv-uri primite nu a venit nimeni la interviu. Insa asta nu ma intereseaza. Eu imi fac datoria pe postul pe care sunt , nu vreau sa aud de altele.

Pe cine pot sa actionez in instanta in cazul in care o sa primesc acea penalizare? Pe sef sau firma ? Am nevoie de probe audio prin care sa pot sa dovedesc amenintarea primita de la sef? Am dreptate in aceasta chestiune sau nu?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:43, 25 Iunie 2008
Orice sanctiune din categoria celor prevazute de Codul muncii poate fi contestata la tribunal.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Orice sanctiune se aplica potrivit CM:
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Si de asemenea in aplicarea lor se va tine cont de:
Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Cereti sefului direct sa va intocmeasac o fisa a postului pe care sa o semneze, apoi o veti semna si dvs.
Orice majorare de salariu sau avansare se va face prin act aditional la contractul de munca precedat de o decizie a coducatorului institutiei/societatii.
Pentru amenintari ar fi bine sa aveti martori.


Dvs veti ataca in instanta decizia de sanctionare emisa de catre angajator. Prin urmare, veti actiona in instanta pe angajator.
Asa cum reiese din prevederile Codului muncii, pentru a va sanctiona este nevoie de o cercetare disciplinara prealabila> Fara aceasta cercetare, orice sanctiune este lovita de nulitate cu exceptia avertismentului.

Colegii mei de forum, juristi fiind de meserie, v-au aratat ce spune legea si au dreptate.
Insa, in practica, angajatorii nu se prea impiedica de prevederile legale si, desi s-ar putea sa piarda pana la urma, ii pune pe salariati in situatii neplacute: proces, avocati, stres, bani cheltuiti, timp pierdut etc.
Daca spuneti ca nu aveti fisa postului, de unde stiti ca v-a pus sa faceti altceva? Sau n-am inteles eu.
Sfatul meu: incercati sa discutati cu angajatorul, poate e o situatie de moment si apoi se revine la postul initial.
Firma unde lucrati are contract colectiv de munca, are regulament intern? Vedeti sa nu le incalcati!
Eu as prefera sa nu ajung in instanta pentru ca as avea de pierdut chiar daca instanta mi-ar da dreptate!?
Si, apoi, de ce tineti atat de mult la acel loc de munca? Cand apar divergente intre salariat si angajator, credeti-ma ca e mai bine sa va cautati alt loc de munca.
daca va spun ca nu am semnat fisa postului nici pentru postul initial cand am intrat in aceasta firma ce sa mai zic de postul de conducere...
Cat de legal este ...imi spuneti dumneavoastra.
Eu, de exemplu, de cate ori m-am angajat sau mi s-a schimbat functia nu am semnat contractul sau actul aditional pana nu am vazut fisa postului. Aviz celor interesati!

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Fisa postului : mariuca4 mariuca4 Eu nu am semnat fisa postului in ziua in care am primit-o deoarece am dorit sa vad cateste de bine intocmita. Nici nu mi-a cerut nimeni atunci acea semnatura ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)