avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordonanta Presedintiala promovata fara sa existe dosar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordonanta Presedintiala promovata fara sa existe dosar de fond

Dupa anumiti autori (Ioan Les, etc.) inteleg ca ar fi posibila promovarea unei OP (in speta de fata pt. restituire provizorie autoturism) fara sa existe o actiune in revendicare (deci un dosar pe fond).
Considerati ca in practica este posibil asa ceva ?
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 16:57, 23 Octombrie 2012
Consider ca potrivit procedurii speciale a Codului de proc.civ. (vz.art.581 ), se poate introduce o OP fara a fi dosar de fond;;;"atunci cand trebuie pastrat un drept,,,pentru a preveni o paguba prin intarzierea judecatii fondului...etc." Asa consider ,,,ca se poate, =D>
Am scris direct la articolul publicat, dar nu mi s-a raspuns.

As dori sa stiu daca se poate deschide actiune pentru ordonanta fara sa se depuna contestatie. Eu am dedus din capitolul prezentarii dumneavoastra "Instanta competenta", unde scrieti "Mai trebuie sa precizam ca ordonanta se poate cere daca avem deja pe rol un proces de drept comun sau chiar daca nu exista o actiune principala introdusa.", ca se poate introduce actiune fara proces de fond. Ma refer la ultima parte a frazei.
Care e situatia mea: s-a gresit titlul de propietate si am cerut modificarea lui inca din aprilie 2011. Se lucreaza la el, dar nu e gata nici macar procesul verbal de masurare.
Din aceasta greseala, impozitul calculat este de 2 ori si jumatate mai mare. Am platit pentru 2011 suma toata, pentru 2012 inca o treime, suma care acopera impozitil datorat real pe 3 ani si jumatate.
Am introdus actiune pentru ordonanta presedintiala de suspendare a platii impozitului pana la refacerea titlului de propietate si recalcularea impozitului, dar la primul termen m-a intrebat de contestatie - daca am facut. S-a dat un nou termen. Dupa pozitia judecatoarei si a avocatului primariei am dedus ca mai mult ca sigur va fi respinsa actiunea pentruca nu exista actiune de fond.
Acum am urmatoarele intrebari:
Daca actiunea pentru ordonanta se poate introduce fara contestatie prealabila? Daca da, care e baza legala?
Daca pot sa introduc acum contestatie, iar aceasta sa justifice ordonanta?
Daca cele de la primele doua intrebari nu sunt valabile, pot transforma actiunea de ordonanta in actiune de contestare, pentru a nu trebui sa platesc cheltuieli de judecata la ordonanta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
ContSters67366, utilizator
C.pr.civilă:

Art. 581
Instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întîrziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dreptului.
Ordonanţa va putea fi dată şi fără citarea părţilor şi chiar atunci când există judecată asupra fondului. Judecata se face de urgenţă şi cu precădere.


Din textul citat deducem că ordonanţa poate fi dată nu doar în situaţia în care nu există litigiu pe fond, ci chiar şi în situaţia în care există litigiu.

Prin urmare, nu este necesară existenţa unui dosar pe fond pentru promovarea unei cereri de ordonanţă preşedinţială.
Multumesc mult, domnule avocat. Toata stima si respectul meu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala nflorinel nflorinel sunt divortat si am o fetita in varsa de 9 ani,copilul fiind incredintat mamei ,exista un program vizitare minor definitiv si irevocabil astfel:alternativ la ... (vezi toată discuția)
Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)