avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea lifturilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea lifturilor

Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol sau et 1 si nu-l utilizezi? sau e normal sa platesti liftul in functie de suprafata apartamentului? oare apartamentul se plimba cu liftul sau persoanele din el ? n-ar fi mai normal sa se platesca in functie de nr de persoane dintr-un apartament? dar oare ce e normal in romania?
Cel mai recent răspuns: aniri09 , utilizator 14:53, 13 Octombrie 2010
:-/ .... cu respect d-na avocat, trebuie sa va spun ca sunteti intr-o mare eroare si o raspinditi si altora,,,, unde este scrisa REGULA ca nu se plateste .... ??? ..... este tocmai invers stimata doamna si anume ca votul majoritar al proprietarilor poate decide daca locatarii de la parter - mezanin - etaj 1 platesc sau nu cheltuielile pentru ascensor !!!

"Potrivit aceluiasi act normativ cheltuielile se raporteaza la nr de persoane/utilizatori.

.... alta greseala, d-na avocat.... hai sa va explic putin : .... lucrarile de intretinere sau de reparatii la ascensoare se platesc de catre absolut toti proprietarii , indiferent de etaj, ascensorul fiind un bun comun sau parte comuna si se plateste ca atare, adica pe cota parte indiviza ........ pe nr de persoane nu se plateste ENRGIA ELECTRICA aferenta functionarii ascensorului !!! ...... CITITI CU ATENTIE STIMATA DOAMNA ...... O seara buna :innocent:
Nu se plateste ptr lift acolo unde uscatoria si spalatoria sunt la parter. Asta e valabil ptr locatarii de la parter si etajul 1. Daca aceste spatii comune sunt la ultimul etaj, chiar daca nu se folosesc de catre proprietarii de la parter si et 1, ei vor plati intretinere, reparatii si energie electrica ptr lift.
In blocul parintilor mei "liftul" se plateste de catre apartamentele de la P si et 1 la jumatate de cota si se plateste pentru ca au uscatoriile la ultimul etaj. In blocul in care locuiesc liftul nu se plateste de catre ap. de la P si et. 1 pentru ca pur si simplu blocul nu are uscatorie sau spalatorie la ultimul etaj. Plata lunara a ascensorului vine pe o factura separata a societatii care face intretinerea liftului si care percepe aceasta taxa pentru service. Aceasta factura se imparte pe cota-parte (cu sau fara ap. de la P si et.1, dupa caz). ELECTRICA emite si ea o factura care cuprinde atat consumul iluminatului cat si curentul aferent liftului. Daca liftul nu are contor separat (cum e in majoritatea cazurilor) aceasta factura de la Electrica se imparte pe nr. de persoane prezente.
La unele asociatii plata service-ului se face in functie de nr. de persoane pe considerentul ca "mai multe folosesc, mai multe strica".
Buna seara. o intrebare .a aparut vreo lege sa se plteasca liftul pe apartament si nu pe persoana? Sant disperata santem 5 persoane sie foarte scump.
Multumesc pt raspuns.
In HG. 1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari care spune urmatoarele:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


Impartirea facturii service-ului ascensorului pe numar de persoane este gresit si nelegal.






Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)
Lift si cheltuieli comune buigaa buigaa Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si ... (vezi toată discuția)