avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lift si cheltuieli comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lift si cheltuieli comune

Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si femeia de servici.
Multumesc.
Potrivit Art. 35 din Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:
"Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare."
Multumesc
Sa inteleg ca se plateste dupa numarul de persoane nu dupa suprafata apartamentului ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Plata aferenta lift este distincta ,respectiv plata intretinere /reparatie si pentru cazuri legal prevazute exonerarea anumitor categorii de proprietari de la obligatia platii c/v energie electrica
Liftul reprezinta parte comuna ,pentru care participa toti proprietarii,in conformitate cu disp
art 44 din HG nr 1588/2007 Cheltuielile pe cota parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna,cu privire la fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere,service,reparatii si dupa caz de consolidare,reabilitare,eficienta energetica,modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna,astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere subsolul,conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa,canalizare,incalzire,energie electrica,casa scarii,podul,spalatoria,uscatoria,
terasa,ascensorul,interfonul.....

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata ascensorului se face pentru service si, ca orice lucrare de intretinere, reparatii si modernizari ale elementelor de proprietate comuna, aceasta factura se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza.

Pentru persoanele care locuiesc la parter si et.1 si in conditiile legii, aratate mai sus, se poate hotari in AG sa fie scutite de o parte din cota la curentul electric care factura se repartizeaza in functie de numarul persoanelor.

Deci aceasta scutire nu se face automat, ci numai daca AG este de acord.
Service-ul il platiti obligatoriu.
Iar cheltuiala cu personalul, inclusiv salariul femeii de serviciu, se repartizeaza pe cota indiviza de proprietate (suprafata apartamentului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Ascensor sorin_corciova sorin_corciova Cum as putea sa renunt la cheltuielile cu ascensorul de oarece eu locuiesc la parter si nu folosesc ascensorul.Va multumesc (vezi toată discuția)