avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Declaratia 112 - suma deductibila pentru contractul pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Declaratia 112 - suma deductibila pentru contractul pe drepturi de autor

Buna ziua,
Va rog mult, ajutati-ma in urmatoarea problema. Sunt salariata si am, la o alta societate, un contract pe drepturi de autor, in valoare bruta de 1680 lei. Pana acum, primeam in mana (suma neta) 1.364 lei, dupa retinerile aferente (10% impozit aplicat la suma neta si contributiile sociale, 10,5% - CAS si 0,5% - somaj, aplicate la suma care ramanea scazand din valoarea neta suma deductibila de 20%). Colega de la contabilitate mi-a spus, insa, ca din aceasta luna ea nu mai poate sa ia in considerare suma deductibila de 20%, pentru ca... nu o gaseste prevazuta in Declaratia 112 si, ca atare, o sa-mi dea mai putini bani. Va rog mult sa ma ajutati, pentru ca stiu ca aceasta valoare deductibila este prevazuta de lege si nu cred ca poate fi la cheremul cuiva, daca o ia in considerare sau nu. Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:57, 28 Noiembrie 2011
Codul Fiscal:

"Art. 50: Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate
intelectualã
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectualã se stabileºte prin
scãderea din venitul brut a urmãtoarelor cheltuieli:
a) o cheltuialã deductibilã egalã cu 20% din venitul brut;
(la data 01-Jul-2010 Art. 50, alin. (1), litera A. din titlul III, capitolul II modificat de Art. I, punctul 9. din Ordonanta urgenta 58/2010 )
b) contribuþiile sociale obligatorii plãtite.
(2) În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrãri de artã monumentalã,
venitul net se stabileºte prin deducerea din venitul brut a urmãtoarelor cheltuieli:
a) o cheltuialã deductibilã egalã cu 25% din venitul brut;
(la data 01-Jul-2010 Art. 50, alin. (2), litera A. din titlul III, capitolul II modificat de Art. I, punctul 10. din Ordonanta urgenta 58/2010 )
b) contribuþiile sociale obligatorii plãtite."
Da, eu stiu legea, problema este ca persoana de la contabilitate spune ca nu gaseste unde sa treaca aceasta suma in Declaratia 112 si, ca atare, ea nu o sa o ia in considerare, pentru ca nu-i permite programul de calculator. Stiu ca pare extrem de caraghios acest aspect, insa, pana una alta, ea o sa ma lase pe mine cu mai putini bani si, culmea, incalcand flagrant legea. Eu as vrea sa stiu daca in Declaratia 112 este prevazuta mentionarea acestei sume deductibile si unde anume. Multumesc mult
In d112 nu se specifica cum se calculeaza salariile ci codul fiscal.
Da, asa este. Contabila respectiva spune, insa, ca D112 îi da eroare dacă introduce suma deductibilă. Eu nu stiu unde introduce ea aceasta suma, de aceea intreb unde trebuie sa o introduca, la ce rubrica. Eu nu stiu cum arata declaratia respectiva, insa mi se pare absolut ridicol ceea ce imi spune ea. Si, cum practic sunt la mana ei, vreau sa-i spun ce trebuie sa faca, asa incat sa nu-mi ia ILEGAL din bani. Din pacate, unii se multumesc sa spuna "nu stiu", dar eu cred ca acolo unde este vorba despre lege trebuie sa o respecti.
De aceea, cu scuzele de rigoare, repet intrebarea: unde trebuie sa treaca suma deductibila in D112? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
alex68, utilizator
Voi reformula intrebarea si rog mult pe cineva care stie sa ma ajute. Contabila de la firma unde am incheiat un contract pe drepturi de autor spune ca in noua varianta a D112 , atunci cand completeaza declaratia, programul de calculator îi dă eroare atunci când ia in calcul şi suma deductibilă de 20% din venitul brut. Iar concluzia ei este ca trebuie să calculeze fără aceasta sumă, caz în care mă privează - ilegal, zic eu - de o anumită suma. Aş vrea să stiu dacă este corect ceea ce vrea ea să facă, adică să-mi calculeze contributiile (CAS si somaj) la intreaga suma bruta şi nu la duma bruta din care scade suma deductinila. Eu cred că îi apare eroare pentru că poate nu completează bine, din moment ce Codul fiscal este clar din acest punct de vedere. Multumesc mult
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
alex68, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul venit net din drepturi de autor ContSters172175 ContSters172175 Cum se calculeaza un venit net din drepturi de autor pe anul 2011? La sursa s-a retinut 16% si 10.5 % CAS. (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - statul cere banii inapoi anabela_kukula anabela_kukula Buna ziua, iata cum am ajuns aici: am beneficiat in perioada 2010-2012 de indemnizatie crestere copil pe valoare maxima de 3400 lei. In luna iunie 2013 am ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical sarcina si leuzie ela david ela david Am de calculat un concediu medical , pentru sarcina si lauzie, pentru o salariata care a lucrat cu norma partiala de munca, 5 ore/duminca. Venitul brut, pe ... (vezi toată discuția)