avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa concediu crestere copil

Buna ziua. Am nevoie de un sfat ...poate vi s-a mai cerut ajutorul in aceasta privinta. Am mai discutata despre aceasta problema acum cateva zile cu unul din consilierii juridici de aici si mai am cateva nelamuriri la care cred ca mi-ati putea da o solutie. Am vorbit cu angajatorul despre un eventual somaj, acum in iulie dupa ce se incheie concediul pentru cresterea copilului, si in principiu a fost de acord. Ceea ce ma intereseaza ar fi cum se calculeaza somajul in aceasta situatie, adica ce venit lunar o sa am. Mentionez si faptul ca inainte sa intru in concediu crestere copil salariul meu era de 330 RON...si as vrea sa stiu in functie de ce se va calcula acum somajul( salariul din cartea de munca de atunci care era min pe economie = 330 RON / indemnizatia pentru cresterea copilului / salariul min pe ec. de acum). Va multumesc ! si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.:D
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:57, 30 Iunie 2008
Art. 35 alin. 1 din Legea nr. 76?2002 arata ca pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
daca te ajuta cu ceva....eu sunt in somaj dupa concediu pt cresterea copilului si o sa iau 375lei timp de 6 luni pt k am vechime de dinaintea concediului de 3 ani jum....se pare k se mai aduga un procent dc ai vechime mai mare[nu sunt sigura]////
Legea nr.76/2002 prevede urmatoarele:
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

In cazul dvs, indemnizatia de somaj se calculeaza la salariul minim brut actual, adica la 500 lei si nu la cel avut anterior de 330 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ,dupa concediu de cresterea copilului -2 ani alinaramona alinaramona care este modalitatea de calcul a somajului pt. mamicile care au terminat concediul de crestere a copilului caz concret -nu am fost de la inceput in acest ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj Simona.Teschere Simona.Teschere Cum se calculeaza suma de bani pe care o incasa ca somaj? (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)