avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - conditii, cuantum, perioada
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - conditii, cuantum, perioada

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Am o cunostinta care in scurt timp o sa i se desfiinteze locul de munca unde lucreaza cu o norma de 4 ore la salariul minim pe economie,intrebarea este daca primeste somaj la 4 ore lucrate si care este modul de calcul si suma pe care o va primi lunar.
Tin sava fac cunoscut ca are vechime de peste 12 ani si numai de un an si ceva lucreaza cu jumatate de norma ,acest lucru influenteaza cu ceva suma care i se va acorda?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:14, 26 Aprilie 2011
1. Va beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are 12 luni cu program complet de munca (8 ore pe zi) cotizate la somaj.
2. In cazul in care are program cu 4 ore pe zi atunci 2 luni de munca = o luna de cotizare la somaj. Daca ii iese 12 luni intregi atunci este bine.
3. Trebuia sa ne spuneti cate luni a lucrat cu 8 ore si cate luni cu 4 ore in ultimele 24 de luni.

4. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Buna,

conform OUG 108/06.12.2010 prin care se aduce modificari Legii 76/2002 indemnizatia de somaj se va raporta la indicatorul social de referinta a carui valoare este incepand cu 01 ianuarie 2011 de 500 lei .

Astfel, cuantumul indemnizatiei de somaj care se acorda lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.

Pentru persoanele cu stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, raman valabile prevederile potrivit carora la suma mentionanta anterior se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Conf Legii 76/2002 art.17 pct 1 lit.a si b somerii sunt persoanele care se pot gasi in urmatoarele situatii :

a)le-a încetat contractul individual de muncă din motive neimputabile lor;
b)le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;

Avand in vedere ca are o vechime in munca de peste 12 ani indemnizatia de somaj o sa fie calculata astfel : 75% din indicatorul social la care se adauga o suma calculata prin aplicarea cotei de 7% (in cazul tau) asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare .

Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
GEORGETA AVRAM, Consultant resurse umane
Buna ziua
Daca persoana respectiva lucreaza de citeva luni cu program de 4 ore si are salariu jumatate din minimul pe economie,dar are 12 ani lucrati neintrerupt cu 8 ore,acesti ani nu se iau ca stagiu de cotizare ? trebue sa mai lucreze in continuare?
exemplu are 12 ani cu 8 ore sivreo 6 luni cu 4 ore poate sa intre in somaj imediat ?sau o incurca acele 6 luni cu 4 ore,iar daca a lucrat aceste 6 luni cu 4 ore primind jumatatea salariului minim brut care este acum ,atunci cuantumul indemnizatiei de somaj va fi mai mic ?
Multumesc.
1. Ati pus aceeasi intrebare dar sub alta forma si ati primit raspunsurile mai sus dar nu le-ati cititi cu atentie.
2. In cele 24 de luni poremergatoare depunerii dosarului trebuie sa aiba 12 luni cu program normal, de 8 ore pe zi, cotizate la somaj.
3. Fiecare luna lucrata cu 4 ore pe zi se ia in calcul ca fiind o jumatate de luna cu 8 ore pe zi.
4. Vi s-au dat mai sus si prevederile legale privind calculul indemnizatiei de somaj.
5. 12 ani cu 8 ore pe zi si 6 luni cu 4 ore pe zi inseamna 12 ani si 3 luni de cotizare la somaj.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu ,va rog ,daca ultimii 4 ani am lucrat cu 4 ore avand salariu minim(400lei) -deci am 2 ani cu 8 ore - si am peste 20 de ani vechime in campul ... (vezi toată discuția)
Cum de calculeaza ajutorul de somaj AltaMihaela AltaMihaela Buna ziua, As vrea sa aflu daca am dreptul la ajutorul de somaj si daca da, modul in care se calculeaza acesta. In ultimul an am avut doua contracte cu ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj crissbm crissbm Salutare. Imi poate spune cineva cat o sa ia somaj o persoana care are aproximativ 15 ani de munca si in ultimii 2 ani a lucrat cu salar de 400 ron in cartea ... (vezi toată discuția)