avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Informatii pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Informatii pensie de urmas

Buna seara,

Am o nelamurire, mi-a decedat sotul anul acum 3 ani jumatate, el fiind pensionat, fost cadru in armata. Fiica. fiind la facultate in anul 2, i-a luat pensia de urmas. Acum fiica, incepe un al doilea master, si doream sa stiu, daca, avand un baiat, de 35 de ani, cu handicap grav, gradul 1, suferind epilepsie, poate primi 25% din pensie, pe langa fiica. Mentionez, ca el primeste indemnizatie(deoarece acum bolnavii cu handicap, primesc pe numele lor indemnizatia ce odata era cuvenita insotitorilor in valoare de 460ron),plus ajutor de handicap(290ron). Am intelesca acum seface cumul pensie plus alte venituri. E doar pentru cei care lucreaza, sau se inadreaza si fiul meu? Sunt foarte scumpe tratamentele, internarile si un ban in plus pe merit, vine bine oricui, mai ales in vremurile astea.

Va multumesc si va doresc o seara placuta!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:08, 3 Mai 2011
Doamna, baiatul dvs. poate beneficia de pensie de urmas numai daca se incadreaza la art. 84, pct. c) din Legea nr. 263/2010. V-am lamurit bustean! :)

Sa incerc sa explic: trebuie sa ajunga la comisia de expertiza medicala din cadrul casei teritoriale de pensii, care il poate incadra in grad de invaliditate. Insa, pentru a beneficia de pensie de urmas, trebuie ca invaliditatea sa se fi ivit pana la varsta de 16 ani sau ulterior, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca s-a aflat in continuarea studiilor. Data ivirii invaliditatii o constata numai medicul de la comisia de expertiza medicala.

Deci totul depinde exclusiv de medici. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie, iar la comisia de expertiza trebuie sa duceti toate documentele medicale.

margareta52 a scris:
Am intelesca acum seface cumul pensie plus alte venituri. E doar pentru cei care lucreaza, sau se inadreaza si fiul meu?

Acest cumul nu vizeaza nici pensia de urmas, nici indemnizatia unei persoane incadrate in grad de handicap. Cele doua pot fi cumulate, nu exista prevedere legala care sa interzica acest cumul.
E handicap din nastere, adica de pe la 2 ani, cand a facut prima criza. Are certificat de handicap. Adica, la un moment dat, trebuia sa renunte la ajutorul de handicap ca sa primesca cei 25% din pensia sotului (cand nu exista acest cumul) , dar, nu era rentabila si a ramas cu ajutorul.
Handicapul si invaliditatea sunt doua lucruri distincte (in sensul ca sunt reglementate prin acte normative distincte si vizeaza aspecte diferite).

Dar nu conteaza teoria, important este ca fiul dvs. a indeplinit, candva, conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas. Trebuie sa reluati procedura pe care ati parcurs-o atunci.

Multa sanatate! :)
Baiatul; dvs va beneficia de pensie de urmas din luna imediat urmatoare trimiterii cererii(daca va avea dreptul,si sigur are.In cazul meu pe langa certificatul de persoana cu handicap a fost nevoie de Certicat de expertiza medico-militara a capacitatii de maunca obtinut dupa un control la unul din Spitalele militare,in cazul meu Iasi.(si tatal meu a fost cadru militar).
Si inca ceva ,v-au mintit cei care nu v-au dat dreptul de cumul al indemnizatiei de persoana cu handicap+pensie de urmas.Acest aspect este reglementat daca tin eu bine minte de o lege de prin 1994 care modifica niste prevderi ale legii cadru din 1992.

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)