Cine ar lucra gratis numai ca sa-si indeplineasca primarii idealurile? Pai vad ca unii s-au gandit la dvs. Desi, in paranteza fie scris, este pentru prima oara cand aud ca primarii au idealuri (in fine, unii or avea). Sa revenim. :)
Art. 94, alin. (2^2) din Legea nr. 161/2003 iese din discutie, nu e aplicabil situatiei. Ramane alin. (2^1) al art. 94 din Legea nr. 161/2003, prevedere care reprezinta exceptia de la regula instituita prin art. 94, alin. (2), lit. a) si c) din Legea nr. 161/2003.
Ca orice exceptie, este de stricta interpretare si aplicare.
Ce vreau eu sa zic? Ca primarul nu poate emite orice act administrativ doreste. De exemplu, primarul
n-ar trebui sa poata emite un act administrativ prin care sa decida "In ziua x Gabriela Pintea reprezinta cu cinste uat, stand pe cel mai apropiat deal". Cred ca e clar ce-am vrut sa spun.
Si acum sa luam, litera cu litera, prevederile alin. (2^1) al art. 94 din Legea nr. 161/2003:
a) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte interesele statului în legătură cu activităţile desfăşurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, în condiţiile rezultate din actele normative în vigoare;
Nu se aplica, asociatia de dezvoltare intercomunitara nu este operator economic.
b) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare;
Nu se aplica nici aceasta litera, nu ati fost desemnat in cadrul unui organism sau organ colectiv de conducere.
c) exercită un mandat de reprezentare, pe baza desemnării de către o autoritate sau instituţie publică, în condiţiile expres prevăzute de actele normative în vigoare.
Pentru o prevedere care constituie exceptia, aceasta are un caracter inadmisibil de general. Litera c) ma face sa ma gandesc ca, daca doreste, un primar poate trimite pe oricine sa reprezinte, in ziua x, uat in varful unui deal. Este suficient ca primarul sa emita un act administrativ, in conditiile expres prevazute de actele normative in vigoare. Deci nu va aflati in situatie de incompatibilitate.
Eu nu vad niciun impediment pentru a fi remunerat, cel putin nu unul de natura legala. Este necesar sa repet: alin. (2^1) al art. 94 din Legea nr. 161/2003 este o prevedere care reprezinta exceptia de la regula instituita prin art. 94, alin. (2), lit. a) si c) din Legea nr. 161/2003.
Or alin. 2 al art. 94 din Legea nr. 161/2003 prevede ca "funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează (...)". Exceptia de la regula instituita prin aceasta prevedere, respectiv alin. (2^1) al art. 94 din Legea nr. 161/2003, nu distinge dupa cum activitatile pe care un functionar public poate sa le exercite sunt sau nu remunerate. Or acolo unde legea nu distinge, nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga.