avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Un functionar public poate sa detina un S.R.L.?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Un functionar public poate sa detina un S.R.L.?

Cand un functionar public de executie nu are drept de a detine un S.R.L.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 27 Iulie 2018
Legea 161/2003 interzice functionarului public sa desfasoare vreo alta activitate, remunerata sau nu, cu exceptia celor didactice si artistice
Legea nr. 161/2003 nu mai interzice de foarte mult timp unui funcționar public să aibă un S.R.L. Problema este ca activitatea pe care o desfășurați în cadrul S.R.L.-ului, dacă desfășurați vreo activitate, să nu fie în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public (art. 96 alin. 1 din Legea nr. 161/2003). De asemenea, trebuie să fiți atent să nu vă treziți în vreunul dintre cazurile de conflict de interese prevăzute la art. 79 din Legea nr. 161/2003. Citiți Legea nr. 161/2003 în forma actualizată aici:
[ link extern ]
SECŢIUNEA 5: Incompatibilităţi privind funcţionarii publici


Art. 94


(1)Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

(2)Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:


a)în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;

b)în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;

c)în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;

c)în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;".

(la data 12-nov-2009 Art. 94, alin. (2), litera C. din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 51 din partea III, capitolul VI din Legea 330/2009 )

d)în calitate de membru al unui grup de interes economic.

(21)Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte sau să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare.

(la data 23-mai-2004 Art. 94, alin. (2) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 completat de Art. 1, punctul 1. din Legea 171/2004 )

(21)Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care:


a)este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte interesele statului în legătură cu activităţile desfăşurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, în condiţiile rezultate din actele normative în vigoare;

b)este desemnat printr-un act administrativ, emis în condiţiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare;

c)exercită un mandat de reprezentare, pe baza desemnării de către o autoritate sau instituţie publică, în condiţiile expres prevăzute de actele normative în vigoare.

(la data 01-ian-2011 Art. 94, alin. (2^1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 40, punctul 1. din capitolul IV din Legea 284/2010 )

(22)Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcţionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, cu excepţia funcţionarilor publici care exercită atribuţii ca auditor sau atribuţii de control asupra activităţii derulate în cadrul acesteia şi a funcţionarilor publici care fac parte din echipa de proiect, dar pentru care activitatea desfăşurată în cadrul respectivei echipe generează o situaţie de conflict de interese cu funcţia publică pe care o ocupă.

(la data 01-ian-2011 Art. 94, alin. (2^1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 completat de Art. 40, punctul 2. din capitolul IV din Legea 284/2010 )

(3)Funcţionarii publici care, în exercitarea funcţiei publice, au desfăşurat activităţi de monitorizare şi control cu privire la societăţi comerciale sau alte unităţi cu scop lucrativ de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) nu pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu pot acorda consultanţă de specialitate la aceste societăţi timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici.

(4)Funcţionarii publici nu pot fi mandatari ai unor persoane în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia publică pe care o exercită.

(5)În situaţia prevăzută la alin. (2) lit. b), la încheierea mandatului demnitarului, funcţionarul public este reîncadrat în funcţia publică deţinută sau într-o funcţie similară.

Legea nr. 161/2003, actualizata- art. 94, pct c) interzice functionarului public sa detina alte functii sau sa desfasoare alte actvitati, remunerate sau nu, in cadrul societatilor comerciale.

Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Fără supărare, dar prevederea pe care ați citat-o mai sus nu mai are are acest conținut de la sfârșitul anului 2009. V-am dat în mesajul meu anterior un link la forma la zi a Legii nr. 161/2003 tocmai pentru a preîntâmpina astfel de discuții dar nu ați accesat link-ul.

Litera c) a art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 are în prezent următorul conținut: ”Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: (...) c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;”


Later edit

Văd că aveți în text mențiunea modificării Legii nr. 161/2003 prin Legea nr. 330/2009, însă prevederea în discuție nu este în forma modificată. Mă refer la asta:
(la data 12-nov-2009 Art. 94, alin. (2), litera C. din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 51 din partea III, capitolul VI din Legea 330/2009 )


Art. 51 din Legea nr. 330/2009 a fost acesta:
ART. 51
La 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, litera c) a alineatului (2) al articolului 94 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
"c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;".
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Vorbim despre acelasi articol din legea nr. 161/2003, actualizata, pe care l-am adaugat mai sus.

Alte discuții în legătură

Buna seara. doresc sa va intreb, am un srl la care sunt administrator ... Pop Claudia92 Pop Claudia92 Buna seara. Doresc sa va intreb, am un Srl la care sunt administrator si doresc sa ma angajez în administrația publică. Intervine conflictul de interese ... (vezi toată discuția)
Functionari publici in asociatii. Iohanat Iohanat Un functionar public poate face parte din Consiliul director al unei asociatii? (vezi toată discuția)
Functionar angajat al ministerului public ligia79 ligia79 Buna ziua! As vrea sa va intreb daca un angajat al Ministerului Public poate sa desfasoare activitati (altele decat cele prestate in cadrul serviciului mai ... (vezi toată discuția)