avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Functionari publici in asociatii.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Functionari publici in asociatii.

Un functionar public poate face parte din Consiliul director al unei asociatii?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:10, 22 Decembrie 2008
Functionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite si pot face parte din Consiliul Director al unui ONG.
Iohanat a scris:

Un functionar public poate face parte din Consiliul director al unei asociatii?


Potrivit art. 49 din Legea nr. 188/1999, "functionarii publici au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii" nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Articolul 49 din Legea nr. 161/2003 prevede urmatoarele:
"(1)Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
(2)Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
(...)
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata;
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic."

Conform dispozitiilor art. 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, "functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice", fara a incalca, evident, prevederile art. 94.

Prin urmare, raspunsul la intrebarea dvs. este nu!
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea, aţi postat un nu! atît de categoric, încît am citit de trei ori motivările în drept.
Sincer să fiu, n-am găsit niciun argument care să motiveze acel nu.

N-o spun nici cu ironie, nici cu maliţiozitate. Pur şi simplu constat. Da' sunt deschis la orice argumente.
Cred ca raspunsul Gabrielei se referea mai mult la asociatiile cu scop lucrativ, decat la ONG-uri .... intrucat din textele de lege invocate nu reiese ca un functionar public se afla in incompatibilitate cu o functie detinuta intr-un ONG. :)
@ Vasile Bucuroiu
La multi ani! :)

@ Liviu Bordas
Intr-adevar, am postat un "nu" categoric, generat de frustrarile pe care mi le-a produs, in timp, intrebarea "unde scrie in Statut ca...?"

Constat, fara sa ma amuz, ca am gresit numarul articolelor redate din Legea nr. 161/2003: in loc de art. 49 este vorba despre art. 94, si in loc de art. 95, am citat art. 96 din acelasi act normativ! :stunned: Mi se-ntampla rar (zic eu), dar bine!

In fine, sa reiau: m-am raportat strict la intrebare, la dispozitiile O.G. nr. 26/2000 si la prevederile art. 94-art. 96 din Legea nr. 161/2003.
Conform art. 94, alin. (2), pct. c) din Legea nr. 161/2003, "functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, (...) in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat", cu exceptia ipotezelor reglementate la art. 94, alin. (2) ind. 1 si art. 96, alin. (1) din acelasi act normativ.

Potrivit O.G. nr. 26/2000 asociatiile sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial, nu fara scop lucrativ; art. 4, si nu numai, este foarte clar!

Trebuie sa recunosc, in final, ca nu voi citi niciodata motivarile dvs. de trei ori, mi-am dat seama de mult ca nu este cazul! :)

Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Functionar public si profesor ContSters81274 ContSters81274 sunt functionar public in cadrul primariei. pot fi si profesor isuplinitor caliificat in acelasi timp? (vezi toată discuția)
Buna seara. doresc sa va intreb, am un srl la care sunt administrator ... Pop Claudia92 Pop Claudia92 Buna seara. Doresc sa va intreb, am un Srl la care sunt administrator si doresc sa ma angajez în administrația publică. Intervine conflictul de interese ... (vezi toată discuția)
Compatibil sau incompatibil? cristina_b cristina_b Functionarul public poate fi intreprinzator privat autorizat (IPA) al unei companii multinationale? Definitia IPA oferita de ei: o persoana care a semnat ... (vezi toată discuția)