avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este adevarat ca uzucapiunea nu se mosteneste ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este adevarat ca uzucapiunea nu se mosteneste ?

Am cautat pe site articole despre uzucapiune si nu prea m-am lamurit.
Parintii mei au cumparat prin anii 1970 un teren intravilan cu act de vanzare cumparare scris de mana si cu martori. Am inteles ca prin vremea aceea era o practica oarecum "normala" si ca nici nu se prea operau in "cadastru" noii proprietari. Au fost cateva tentative din partea tatalui meu de a face in ultimii ani un nou contract de vanzare dar pierduse/ratacise contractul scris de mana si intre timp a decedat. Mi s-a spus ca pot rezolva situatia prin uzucapiune, demarand actiune in instanta pentru ca aveam chitantele de impozit de peste 30 de ani si niste martori mai puteam gasi. Dar a survenit si moartea mamei si am inteles ca uzucapiunea nu se mosteneste.
"Lucrurile nefacute la timp aduc pagube"...spunea cineva aici pe site si dreptate avea !
Cel mai recent răspuns: Dori_ , utilizator 00:21, 7 Iulie 2011
Uzucapiunea se mosteneste in sensul ca se poate invoca jonctiunea posesiilor, adica posesia parintilor tai se poate uni cu posesia ta.
neaparat sa consultati un avocat, deoarece puteti invoca uzucapiunea, fiind mostenitor.
Si eu consider ca dvs., preluand in calitate de succesoare posesia parintilor dvs. , intervine jonctiunea( unirea posesiilor) .Desigur, considerand ca posesia exercitata de parintii a fost una utila, neviciata.
@ Dori_
In primul rand trebuie sa ne scrieti unde este situat imobilul pentru ca din unghiul de vedere al legilor care privesc dobandirea proprietatii (ori a altor drepturi reale) prin uzucapiune, Romania este inpartita in doua:
- In Moldova, Muntenia, Dobrogea si Oltenia se aplica prevederile Codului civil
- In Ardeal, Banat, Crisana, Maramures si Bucovina se aplica prevederile Decretului-Lege nr. 115/1938.
Dupa termenii folositi de d-voastra in postarea initiala banuiesc ca imobilul este situat in zona aflata sub incidenta prev. Codului civil, dar trebuie sa fiu sigur.
Afara de aspectul aratat mai sus, chiar daca fiecare posesor incepe o noua posesie el are dreptul, pentru implinirea termenului prescris de lege, sa uneasca durata posesiei sale cu durata posesiei celui dinaintea sa DACA poate dovedi ca intre el si cel dinainte a existat un raport juridic (in cazul d-voastra e simplu pentru ca sunteti mostenitoarea celor doi parinti decedati).
Daca va aflati in zona unde sunt incidente prev. Codului civil termenul de 30 de ani s-a implinit cu peste 10 ani in urma iar d-voastra puteti sa invocati ca ati dobandit proprietatea prin mostenire de la parinti, acestia fiind cei care au dobandind proprietatea prin uzucapiune.

"Dar a survenit si moartea mamei si am inteles ca uzucapiunea nu se mosteneste."
***********
Nu se mosteneste corect, dar pentru a evita instanta, adica cca. 2,3 ani in proces, mergeti la primarie si solicitati emiterea Ordinul Prefectului,
Art. 23 din legea 18/1991, cu urmatoarele acte:
- cerere;
- certificat mostenitor de pe urma parintilor dvs.;
- istoric rol fiscal (de la primarie);
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului; (de la primarie);
- schita cadastrala a casei si curtii, efectuata de un expert autorizat (plan de amplasament 1/2000);
- acte stare civila ale mostenitorilor parintilor dvs.
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din acte este mai mare decat cea din evidente;
OP va fi actul dvs

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/con ...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)
Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)
Solutie "cedare sau donare" fara cadastru? Moony Moony Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care: 1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si ... (vezi toată discuția)