avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru CCC

Buna ziua

Sunt in CIC pentru al doilea copil ( am beneficiat de cic si pentru primul) si am o indemnizatie plafonata la nivelul maxim - 3400 ron.
Fiica mea face 2 ani in aprilie 2012.
Daca as naste cel de a-l treilea copil inainte de aceasta data, am dreptul la prelungirea cic-uli? Daca da, in ce conditii, ce valoare va avea indemnizatia si pentru cat timp (1 an sau 2 de la nasterea celui de a-l treilea copil) ?
In perioada dintre nasterea celui de al treilea copil si momentul in care ar implini cel de al doilea 2 ani, am dreptul la o suma suplimentara de 600ron la indemnizatia actuala?

Pe cat posibil, va rog sa atasati in raspuns si art de lege.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 08:39, 24 Aprilie 2011
Art. 9 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
Multumesc de ajutor.

Ce inteleg eu e asa
- am dreptul la cic si pt bebe3
- intre nasterea bebe3 si aniversarea de 2 ani a bebe2 as primi indemnizatia de pana acum +600ron + alocatia bebe3.
Pentru asta aduc la dosar noul certificat de nastere.

Apoi ce se intampla? Se pastreaza cuantumul indemnizatiei actuale?
Nu stiu care e legea acum pentru ca nu ma gandisem ca va exista vreodata bebe3.
1. Va completez si cu prevederile din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(5) În situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (3), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, dupã caz, la stimulentul de inserţie, pentru copilul anterior, înceteazã la data acordãrii noului drept.

(6) În situaţia în care unul dintre pãrinţi se aflã în concediul de maternitate prevãzut de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţiile lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) - (4) din ordonanţa de urgenţã se pot acorda doar dupã terminarea acestuia din urmã, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.

(7) În situaţia în care persoana se aflã cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi naşte un alt/alţi copil/copii sau se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dupã data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, dupã caz, a situaţiilor, suma prevãzutã la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţã nu se acordã.

(8) În situaţia prevãzutã la alin. (7), la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare pentru copilul nãscut dupã data de 1 ianuarie 2011 sau, dupã caz, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, survenite dupã aceastã datã, persoana îndreptãţitã opteazã pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã.

(9) În situaţia prevãzutã la alin. (8) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului aplicând corespunzãtor dispoziţiile alin. (2) - (4).

2. Asadar veti trece din CCC2 in CCC3 cu aceeasi indemnizatie de CCC2.
3. Dvs. alegeti varianta cu 1 an sau 2 ani.
4. Daca alegeti varianta cu 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti nedeficia de un stimulent de insertie de 500 lei pe luna pana ce va implini copilul 2 ani.
Deci eu nu am dreptul la cei 600ron pana face bebe2 2 ani, dar pot alege sa stau un singur an acasa cu indemnizatia pe care o am deja. Corect?
Daca alegeti varianta cu 1 an veti avea o indemnizatie de maxim 3.400 lei.

Alte discuții în legătură

Trecere din ccc1 in ccc2 consuela-ileana consuela-ileana Buna ziua. Sunt in concediu de crestere a copilului din noiembrie 2010 si as vrea sa mai am un copil pana implineste bebe 2 ani. Pot trece din concediu de ... (vezi toată discuția)
Trecere de la ccc1 la ccc2 mondan mondan Buna ziua, Am si eu o intrebare...o dilema... Eu acum sunt in cic pana pe data de 9 oct 2011.In curnad trebuie sa nasc al doilea copil (iunie).O sa intru ... (vezi toată discuția)
Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)