avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... continuare ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

continuare ccc

Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 4 Septembrie 2012
1. Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 veti intra direct din CCC1 in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care se termina CCC1.

2. Pentru CCC2 veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1 dar:
- nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

3. Nu veti mai putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) pentru al doilea copil.

4. - Inainte de a se termina CCC1 (cam cu doua saptamani) faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
- Angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii CIM.

5. Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si cuo copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1) si completati o cerere de intrare in CCC2 (nu mai aveti nevoie de alte acte).
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art. 8 din normele de aplicare a OUG 111 DIN 2010
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta.
Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 3.400 lei in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 1.200 lei, in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(3) In cazul prevazut la alin. (1), daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate in aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
(4) In situatia prevazuta la alin. (3), daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) si (3), dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, la stimulentul de insertie, pentru copilul anterior, inceteaza la data acordarii noului drept.
(6) In situatia in care unul dintre parinti se afla in concediul de maternitate prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)—(4) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea acestuia din urma, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.
(7) In situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si naste un alt/alti copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin. (6) din ordonanta de urgenta nu se acorda.
(8) In situatia prevazuta la alin. (7), la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare pentru copilul nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 sau, dupa caz, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, survenite dupa aceasta data, persoana indreptatita opteaza pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
(9) In situatia prevazuta la alin. (8) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului aplicand corespunzator dispozitiile alin. (2)—(4).

mentionez ca in ccc am intrat din somaj..in cazul acesta anunt ajofm despre nasterea celui de-al doilea copil??
1. In acest caz faceti aceeasi cerere dar catre Agentia de Somaj.

2. Agentia de Somaj va da o decizie de prelungire a suspendarii indemnizatiei de somaj cu care mergeti la Primarie.
Buna ziua,

Pana in ianuarie 2013 sunt in concediu pt ingrijirea primului copil, iar In ianuarie 2013 voi naste cel de-al doilea copil, pana la expirarea primului CIC. La locul de munca am avut contract pe perioada determinata. Ce acte sunt necesare in acest caz? Este suficient sa ma adresez primariei? Mai este nevoie sa iau ceva documente de la vechiul loc de munca?

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie bebe2 in timpul ccc bebe1 CarlaSantos CarlaSantos Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: in decembrie 2010 am nascut bebe1, urmand ca in iulie 2012 sa nasc bebe2, deci cand bebe1 va avea 1,6 luni. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Trecere din ccc1 in ccc2 consuela-ileana consuela-ileana Buna ziua. Sunt in concediu de crestere a copilului din noiembrie 2010 si as vrea sa mai am un copil pana implineste bebe 2 ani. Pot trece din concediu de ... (vezi toată discuția)
Salariata in ccc care este insarcinata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul unei salariate care se afla in CCC in varsta de pana la 2 ani pana in martie 2014, ramane din nou insarcinata ... (vezi toată discuția)