avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie bebe2 in timpul CCC bebe1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie bebe2 in timpul CCC bebe1

Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: in decembrie 2010 am nascut bebe1, urmand ca in iulie 2012 sa nasc bebe2, deci cand bebe1 va avea 1,6 luni. Intrebarea este la bebe2 cum va fi calculata indemizatia? 75% din indemnizatia de la bebe1, aceasta fiind considerata ca venit in ultimele 12 luni, sau tot din salarul de baza?
Daca nu m-am explicat corect va rog sa ma indrumati.Mentionez ca pana se naste bebe2 primesc indemnizatia de la bebe1.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:20, 6 Februarie 2012
1. Dupa ce se termina CCC1 intrati direct in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie ca la CCC1.

2. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator sa va prelungeasca suspendarea CIM pana ce al doilea copil face 1 an sau 2 ani, depinde pentru ce varianta optati.
- Anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. Cu decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC) si competati o cerere de acordace a indemnizatiei pentru CCC2.
Multumesc de raspuns.
Cu alte cuvinte, stau in CCC1 pana ce bebe1 implineste 2 ani, anunt patronul, apoi depun actele pentru indemnizatie si alocatie bebe2 si voi primi inca 2 ani(optez pentru varinata cu 2 ani) aceeasi suma ca la primul bebe? Nu am mai auzit de aceasta varianta de aceea insist.Exista undeva o lege?
O zi frumoasa!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie la nivelul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:

a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil missu missu Buna ziua, O sa incerc sa fiu cat mai scurt. Situatia este urmatoarea: Sunt tatal unui copil nascut in februarie 2010, am intrat eu in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)