avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si concediu crestere copil pentru cel ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil

Buna ziua,
O sa incerc sa fiu cat mai scurt. Situatia este urmatoarea:
Sunt tatal unui copil nascut in februarie 2010, am intrat eu in concediu pentru crestere copil incepand cu martie 2010, pentru ca sotia mea nu avea ultimele 12 luni lucrate. In mod normal, cand face copilul 2 ani, voi iesi din concediu si ma voi intoarce la munca in februarie 2012. Situatia s-a schimbat, intre timp a mai aparut un copil (trebuie sa se nasca in august 2011), dar se va naste in afara tarii - spania. Intrebarea este: Eu, ca tata, ce variante am acum? Este vreo problema ca se naste in alta tara decat romania? Pot sa-mi prelungesc concediul 1 sau 2 ani si sa mai primesc vreo indemnizatie de la statul roman pt al doilea copil?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: missu , utilizator 22:42, 24 Iunie 2011
2. Daca al doilea copil se naste inainte de a termina CCC1 atunci intrati direct in CCC2 cu aceeasi indemnizatie.
3. Daca al doilea copil se naste dupa terminarea CCC1 atunci indemnizatia pentru CCC2 este de 75% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii. In aceste 12 luni intra si perioada in care ati fost in CCC1, cu venitul respectiv.
4. Cautati pe 'Net si cititi OUG 111/2010 si HG 52/2011 de aprobare a Normelor de aplicare a OUG 111/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Ok, deci inteleg ca imi voi putea prelungi concediul, pana face al doilea copil varsta de 1/2 ani, avand aceeasi indemnizatie ca si pana acum. Corect?
Sau dupa cum am mai citit pe internet, daca hotarasc sa iau CCC2 pe 1 an voi primi aceeasi indemnizatie, iar daca decid sa iau CCC2 pe 2 ani, nu mai primesc nimic?
Multumesc mult!
3. Daca al doilea copil se naste dupa terminarea CCC1 atunci indemnizatia pentru CCC2 este de 75% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii. In aceste 12 luni intra si perioada in care ati fost in CCC1, cu venitul respectiv.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Al doilea copil se va naste inainte de terminarea ccc1. Legea, am citit-o, dar pt cineva ca mine care nu are studii juridice, este destul de greu de interpretat corect.
Ideea era urmatoarea:
Ce indemnizatie primesc daca decid sa-mi iau, pentru al doilea copil ccc pentru 1 an si ce indemnizatie voi primi daca iau ccc pentru 2 ani? Inteleg ca Indemnizatia va fi aceeasi si ca nu se calculeaza x2, chiar daca sunt 2 copii. Dar eu de exemplu, primesc 1.600 lei/luna (vechiul 85% din salariu, din care se scad cei 15% cf hotararii guvernului). Cand se naste al doilea copil, voi primi in continuare aesti bani (nimic mai mult, nimic mai putin) pana cand copilul nou nascut face 2 ani sau pana face 1 an?
Multumesc pentru ajutor!
1. Indiferent ce varianta adoptati veti primi aceeasi indemnizatie pentru CCC2.
2. Daca optati pentru varianta cu 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul un an veti primi un stimulent de insertie de 500 lei pe luna pana ce va implini copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil melcsy melcsy Buna ziua. Ma aflu in situatia urmatoare. Sunt in concediu de crestere copil cu primul copil din 25.03.2011. Intre timp am nascut si pe al doilea copil in ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie bebe2 in timpul ccc bebe1 CarlaSantos CarlaSantos Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: in decembrie 2010 am nascut bebe1, urmand ca in iulie 2012 sa nasc bebe2, deci cand bebe1 va avea 1,6 luni. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)