avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CALCUL SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CALCUL SOMAJ

V-am cerut ieri un sfat cu privire la calcularea somajului dupa concediu crestere copil dar nu am inteles exact modalitatea de calcul....Va rog frumos sa ma ajutati fiindca in alta parte nu am unde sa intreb acum...cu copil mic ...pe caldurile astea....sa stau pe la usile ITM sau Directia Muncii. Sunt angajata din decembrie 2004 si nu am avut nici o intrerupere pe cartea de munca si cu salariu min pe ec de 330 ron. In 2006 am intrat in concediu crestere copil iar acum in iulie implineste copilul 2 ani. As dori somaj sa pot sa mai stau cateva luni acasa, dar inainte as vrea sa stiu cat somaj as primi. Va multumesc!:(
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:14, 29 Iunie 2008
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

In primul rand, trebuie sa stiti care este stagiul dvs de cotizare. Si in functie de el se stabileste indemnizatia de somaj.
Salariul minim brut pe economie = 500 lei
500 lei * 75% = 375 lei, la care se adauga cotele procentuale in functie de stagiul de cotizare (3-10%).
Dar primirea indemnizatiei de somaj nu se face la cererea dvs.
Trebuie sa incepeti serviciul, dupa concediul pentru cresterea copilului, macar o zi de munca, dupa care angajatorul sa va desfaca contractul individual de munca cu un articol care sa va permita inscrierea la somaj si astfel sa primiti indemnizatie pe o perioada data de stagiul de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Am vorbit deja cu angajarorul si a fost de acord sa-mi inaintez dosarul de somaj.Acum in locul meu e angajata alta persoana, iar dupa aceasta perioada de somaj o sa merg la firma sa ma angajez pe un alt post ...nu e nici o problema...avand in vedere si faptul ca am mai facut niste cursuri si mi s-a propus alt post. Momentan mai am nevoie de macar 6 luni sa mai stau langa cel mic sa pot sta si eu linistita la serviciu. ;)
e bine ca ati gasim un angajator foarte intelegator ... succes in continuare :)
MULTUMESC FRUMOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil anca mihaela anca mihaela Buna ziua. Am nevoie de un sfat ...poate vi s-a mai cerut ajutorul in aceasta privinta. Am mai discutata despre aceasta problema acum cateva zile cu unul din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 2015 truscamonika truscamonika Buna ziua , As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + ... (vezi toată discuția)