avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă DAUNE MORALE in recurs, temeiul acestora ???
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

DAUNE MORALE in recurs, temeiul acestora ???

Poate sa-mi spuna cineva cuexperienta in instanta, daca in recurs esta posibilitatea modificarii ( majorarii )cuantumului daunelor morale acordate de instantele de fond
( Tr., C.Ap. ) ???
Cel mai recent răspuns: ContSters183027 , utilizator 11:30, 18 Mai 2011
Instanta de recurs poate, ca prin prisma probelor deja admninistrate la fond sa casaeze sentinta si retinind cauza spre rejudecare sa acorde un alt cuantum in privinta daunelor morale
Da, dar care este temeiul de drept ?
Desigur ca in recurs instantele pot reaprecia cuantumul daunelor morale. Nu ati precizat daca sunteti in civil sau penal si ce anume s-a incalcat de catre instanta de fond. Cititi in codul de p[rocedura civila (penala) cazurile in care se poate declara recurs si alegeti articolul care vi se potriveste situatiei dvs, totul raportat la art.998 -999 cod civil .
C.S.J., Sectia civila, decizia nr. 62 din 10 ianuarie 2010 - la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie avute in vedere gravitatea si intensitatea durerilor fizice si psihice ale reclamantului, victima a faptei prejudiciabile, repercursiunile prejudiciului asupra situatiei sale sociale, inclusiv pe plan profesional si familial, precum si criteriul echitatii.
Judecatorul trebuie sa aprecieze o anumita suma globala, care sa compenseze pentru partea civila ceea ce ii lipseste ca urmare a faptei savarsite de inculpat - Trib. Jud. Brasov, decizia penala nr.762/1992; C.A. Bucuresti, Sectia a IV-a civila, decizia nr. 186/1999
Asadar, daca nu s-a tinut cont de acele criterii in aprecierea cuantumului sau cuantumul a fost apreciat eronat, el poate fi modificat.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ContSters183027 ContSters183027 In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier owyvan owyvan Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ... (vezi toată discuția)
Daune in cazul unui castig de cauza macmillan macmillan Este legal/fondat sa se solicite daune in baza unei petitii admise ca fiind justificata de catre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării? ... (vezi toată discuția)