avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă DAUNE MORALE in recurs, temeiul acestora ???
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

DAUNE MORALE in recurs, temeiul acestora ???

Poate sa-mi spuna cineva cuexperienta in instanta, daca in recurs esta posibilitatea modificarii ( majorarii )cuantumului daunelor morale acordate de instantele de fond
( Tr., C.Ap. ) ???
Cel mai recent răspuns: ContSters183027 , utilizator 11:30, 18 Mai 2011
~ Conținut șters la cerere ~
top dan a scris:

Instanta de recurs poate, ca prin prisma probelor deja admninistrate la fond sa casaeze sentinta si retinind cauza spre rejudecare sa acorde un alt cuantum in privinta daunelor morale
Retinind cauza spre rejudecare sa acorde un alt cuantum in privinta daunelor morale, de ce nu se poate hotari in prima instanta, nu putem avea incredere s-au din lipsa a 3 judecatori, si asteptam prescriptia faptei ?,
Chesaru_Margareta a scris:

C.S.J., Sectia civila, decizia nr. 62 din 10 ianuarie 2010 - la stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie avute in vedere gravitatea si intensitatea durerilor fizice si psihice ale reclamantului, victima a faptei prejudiciabile, repercursiunile prejudiciului asupra situatiei sale sociale, inclusiv pe plan profesional si familial, precum si criteriul echitatii.
Judecatorul trebuie sa aprecieze o anumita suma globala, care sa compenseze pentru partea civila ceea ce ii lipseste ca urmare a faptei savarsite de inculpat - Trib. Jud. Brasov, decizia penala nr.762/1992; C.A. Bucuresti, Sectia a IV-a civila, decizia nr. 186/1999
Asadar, daca nu s-a tinut cont de acele criterii in aprecierea cuantumului sau cuantumul a fost apreciat eronat, el poate fi modificat.
Esta posibilitatea modificarii ( majorarii in nici un caz, doar taieri cred) al cuantumului daunelor morale acordate de instantele de fond prin care se pare ca in noul cod nu-i mai poti invinui cu nimic..
Judecatorul trebuie sa aprecieze o anumita suma globala, dar de unde stie inalta functie ce inseamna sa maninci din gunoaie, sa fi bolnav si sa nu ai asigurare si nici venit, s-au cum a fost in lagarul nazist doar din cele citite. Astept exemplu .
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
ContSters206252, utilizator
In situatia in care veniturile victimei incadrate in munca nu au suferit diminuari, desi integritatea corporala si insasi capacitatea de munca a acesteia au fost prejudiciate, ca urmare a faptei ilicite.
Se imbina prejudiciul patrimonial cu prejudiciul nepatrimonial - daune morale. S-a ajuns la concluzia acordarii de despagubiri banesti – fiind necesar ca victima sa depuna eforturi mai mari pentru realizarea aceluiasi randament etc. Partea vatamata este indreptatita la despagubiri echivalente cu efortul suplimentar, pe care trebuie sa il depuna in scopul realizarii acelor venituri, printr-o cantitate mai mare de munca, ori prin sporirea intensitatii muncii sale etc.
S-au acordat despagubiri banesti si pentru a compensa imposibilitatea victimei de a participa la viata sociala, de a viziona spectacole, de a face excursii etc., considerandu-se ca in acest mod victima va putea sa-si creeze o ambianta apta sa suplineasca bucuriile firesti ale existentei, care ii erau refuzate din pricina infirmitatilor cauzate de fapta ilicita.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
ContSters183027, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ContSters183027 ContSters183027 In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier owyvan owyvan Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ... (vezi toată discuția)
Daune in cazul unui castig de cauza macmillan macmillan Este legal/fondat sa se solicite daune in baza unei petitii admise ca fiind justificata de catre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării? ... (vezi toată discuția)