buna ziua,, va rog daca stie cineva un raspuns corect la intrebarea : daca o persoana fizica ,simpla,- neautorizata ca PFA,,,- cu certificat de producator de la primarie pentru producerea si valorificarea de legume in solarii,,, si alte produse conform celor enumerate la art.71 lit.a,b,c din Codul Fiscal, trebuie sa depuna declaratia 200 si sa plateasca impozit pe venitul realizat.. multumesc anticipat..
Eu stiu ca deocamdata aceste persoane nu depun decl.200. Se pare ca pe viitor si acesti fermieri care produc si pt. comercializare inafara de consumul propriu vor fi supusi impozitarii.
Daca dvs cu cerificat de producator vindeti pe baza de borderou de achizitii cuiva pt. procesare, industrializare sau consum ca atare trebuie sa vi se retina 2 % din valoare conform ordin190/2009, deci veti plati cu retinere la sursa 2%.
buna seara si multumesc pentru raspuns marcelaniculita. Dupa ce am scris intrebarea am mai discutat cu alti amici,inclusiv de la finante, si am ajuns la fosta D 215"Declaratie privind veniturile din activitati agricole " care nu mai functioneaza .In locul ei a aparut D.221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole-impunere pe norme de venit-" care se refera explicit la Art.71 lit.a,b,c. din Cod Fiscal,si are chiar tabelul cu tipul activitatilor agricole care sunt impozabile si prin descrierea din titlul declaratiei se impun la norma de venit. Deoarece in Codul Fiscal nu se face distinctie intre persoanele fizice care realizeaza aceste venituri,dar avand in vedere ca cele organizate in PFA ,II,IF ,se impun pe baza evidentei in partida simpla, rezulta ca cei care produc pe baza de certificat de producator se impun pe norma de venit, asa cum cere D.221.Din acest motiv nu sunt obligati nici sa foloseasca casa de marcat in piata la vanzarea cu amanuntul catre populatie conform Art.2 al.a) din OUG 28/1999-republicata cu ultimele modificari pana la 7 aprilie 2009.(Ultimul act este legea 52/2009 ).
Desigur daca se vinde catre unitati de procesare,industrializare, automat se retine cei 2% impozit . Daca mai are cineva alte comentarii si argumente pe aceasta tema rog sa se exprime. multumesc.
Interesanta problema ridicata de dvs.
Recunosc ca mi-a scapat faptul ca este vorba de producerea legumelor in sere si ca aceasta activitate se incadreaza la art.71 lit.a. In zona in care locuiesc si in care facem agricultura (caen 0111-cultura cereale), majoritatea fermierilor mici , dar nu neaparat mici, lucreaza cu certificat de producator (vand in piata mere,cartofi ,,..) evident fara casa marcat si platesc doar acea taxa de 50 lei/trimestru cand isi vizeaza certificatul de producator. Nu mi se pare corect....
Ca persoana fizica (simplu fermier-neinregistrat in nici un fel la Reg.comertului) care produce legume in sere, analizand declaratia 221(habar nu aveam de ea..) se pare ca intradevar se plateste impozit la norma de venit.
Dar la art 73 scrie ca poti tine CO in sistem real. In acest caz se depune decl.200?
ART. 73
Opţiunea de a determina venitul net anual prin utilizarea datelor din contabilitatea în partidă simplă
(1) Un contribuabil care desfăşoară o activitate agricolă, prevăzută la art. 71, poate opta pentru determinarea venitului net din acea activitate, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit art. 48.
ma intreb inca odata de ce nu sunt clare legile la noi?
Daca e sa analizam acest art 73 , vedem ca ne trimite la art 48 care se refera la activitatile independente(PFA, II,IF).
Ca sa conduci contabilitate in partida simpla, ca fermier simplu , iti trebuie Reg.Jurnal de Incasari si plati , care trebuie vizat la finante,ma intreb finantele iti vizeaza registrul daca nu ai CUI emis de reg. Comertului?
Sa inteleg ca doar fermierii (neinregistrati la ORC) care se incadreaza la art.71 lit.a,b,c trebuie sa depuna decl.221 iar cei dela art.71 lit.d ,nu?
Ar fi daca cei in tema cu aceasta speta ar interveni.
Inclin sa cred ca art. 71 cu activit. agricole se refera la toti fermierii fie cu PFA, II, IF, fie fara. Apartine titlului II "impozit pe venit".
Ar fi bine daca cei in tema cu aceasta speta ar interveni.
buna ziua din nou, hai sa mai comentam putin. La art.46 se enumera veniturile din activitati independente si la al(2) se zice ce sunt veniturile comerciale. La Norme CF
la pct.21 indice 1 se zice de veniturile realizate de o ferma familiala din activitate agricola conf art.71.
La art.48 se zice de regulile de stabilire a venitului impozabil pe baza evidentei in partida simpla pentru activitati independente-cu exceptia prevederilor art.49 si 50.
Iar la art.49 ce gasim ? gasim chiar trimiterea la art.46(al.2) care zice ca se impun pe baza normei de venit veniturile din activitatea agricola conf art.71(.a,b,c,).
Deci concluzia mea: producatorii independenti,individuali,neorganizati in PFA,II,IF
trebuie sa depuna D 221 si sa plateasca impozit pe norma de venit, care norma de venit nu e mai mica decat 8.040 lei pe an- asa cum zice la art.49 al 2 indice 1.adica 670 lei(salariul minim) x 12 luni. ..In continuare se zice ca se poate ajusta de catre fisc pe baza unor criterii elaborate de MF asa cum se prevede in Norme...
Deci nu scapa nimeni de impozit.Problema este la Finante cat de interesati sunt sa aplice acest articol, ca oamenii in general nu stiu ca trebuie sa mai depuna D.221 si sa plateasca impozit -sa zicem de 3- 4.000 lei pentru o jumatate de an- cu toate ca nu scot din vanzarea produselor aceasta suma.Dar pana la urma vor merge la fiecare in piata sa-l intrebe daca a depus declaratia si a platit impozitul.Asa sa fie oare ? Eu am intrebat la fisc daca cei cu certificat de producator depun declaratia 221 si sunt impozitati ?Raspuns : NU. Si ,din acest motiv sa zicem,legiuitorul a dat posibiltatea de a alege intre impunerea pe baza de norma de venit si evidenta in partida simpla conf art.73..-care zice de cei care desfasoara activitate conf.art.71-nu zice si cum sunt organizati ..
Acelas lucru se zice si la art.51. Pentru contabilitate in partida simpla trebuie doar sa depuna optiunea. Vezi si art.74 -CF - care nu spune in ce conditii se plateste pe baza de norma de venit sau in partida simpla ci zice doar pentru activitate agricola cof.art.71. Daca depune optiunea pentru sistem real se va depune D200. Pentru contabilitate, chiar simpla, trebuie sa aibe pe cineva sa-i ajute ca nu e chiar asa usor ,, Deci e posibilitatea sa se inregistreze legal cu niste cheltuieli,(sa solicite factura la cumpararea diferitelor materiale,folie, samanta,ingrasaminte,..pe care acum nu le baga in seama. Deci cheltuielile tot vor fi, dar in locul impozitului pe norma de venit ,-care nu prea e agreat de oameni in general - vor fi cele necesare desfasurarii activitatii si atunci venitul net impozabil va fi mai mic,, sau chiar cu minus,, care se poate recupera in 5 ani.... .
Desigur ca e mai bine sa fie autorizat PFA ,II,IF, ca sa desfasoare activitatea si atunci e obligat la contabilitate simpla ,asa cum prevede OUG 44/2008 ,art.15 .
si cu posibilitatea de de a avea salariati la I.I. .care maresc chletuielile in favoarea lor, si al salariatului ,... fara cheltuieli nu se poate obtine venitul...Fiind autorizat se va depune D.200 .
Asta a fost parerea mea,, nu spun ca e cea mai buna, poate gresesc pe undeva,de aceea rog si alte opinii de la toti care se confrunta cu asemenea situatii
Multumesc si astept noi comentarii..
In instructiunile de completare a declaratie 221 se precizeaza ca:
I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI
Adresa — se înscrie adresa domiciliului fiscal.
Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală — se
înscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecărui
contribuabil sau numărul de identificare fiscală atribuit de
Agenția Națională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării
fiscale, după caz.
În cazul contribuabililor care sunt plătitori de taxă pe valoarea
adăugată, codul numeric personal/numărul de identificare
fiscală va fi precedat de prefixul „RO”.
De aici ar rezulta ca aceasta declaratie ar trebui depusa atat de persoanele fizice neinregistare la ORC cat si de cele inregistrate, care desf act. agricole conform art.71.a,b,c.pe baza de norme de venit. Cele de la art.71 lit.d platesc in felul urmator:
-16% cele care sunt PFA, II, IF
-2% taranii care vand pe borderou de achizitii(nu pot elibera facturi ca n-au cum, n-au nici voie). Ce vand la piata este neimpozabil deocamdata.
Asta e parerea mea.
Ar trebui cerut lamuriri prin adresa scrisa la finante, sa vedem ce zic.
In codul fiscal nu scrie clar.