avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot sa folosesc uzucapiunea ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot sa folosesc uzucapiunea ???

Detin un teren de 250 mp pe care am si o mica constructie,, fara forme legale ,, din anul 1990. Terenul este situat intre o cale ferata si albia unui rau .Nu are un proprietar la care sa ma adresez.
Pentru ca il folosesc de atatia ani cum as putea sa il inregistrez in Cartea funciara pe numele meu folosind uzucapiunea ???? Daca se poate face ceva pentru a intra in legalitate solicit sfaturile dvs.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:20, 29 Aprilie 2011
Uzicapiunea este un mod de dobandire a proprietatii, prin posedarea neintrerupta a bunului, pentru o perioada de timp fixata de lege. Dupa cum probabil ai aflat si tu, posesia trebuie sa indeplineasca anumite conditii :

- sa fie continua ( adica sa nu aiba intermitente)
- sa fie neviciata ( sa nu se bazeze pe vicii de consimtamant gen violenta, eroare)
- sa fie publica ( adica in vazul lumii, sa nu se faca pe ascuns)
- sa fie de buna-credinta ( adica posesorul sa se comporte ca un proprietar, sa aiba grija de bunul respectiv ca si cum ar fi al sau)

Uzucapiunea poate fi indeplinita la trecerea unei perioade de 30 sau 10-20 de ani.
Perioada de 30 de ani este ceruta atunci cand posesorul nu are nici un act translativ de proprietate asupra respectivului bun.

Perioada de 10 ani este ceruta posesia a fost de bua-credinta si exista unn just titlu si bunul se afla in circumscriptia aceluiasi tribunal judetean cu domiciliul adevaratului proprietar;
Perioada de 20 de ani poate fi ceruta la indeplinirea acelorasi conditii de buna-credinta si just titlu, cu deosebirea ca bunul se afla in circumscriptia altui tribunal.


Daca este vorba de un teren aferent unei constructii si exista evidente la registrul agricol si fisc pentru care se plateste impozit, veti cere la primarie emiterea Ordinului Prefectului in baza art. 23 si 36 din legea 18/1991.
Daca nu, uzucapiunea, dar si in aces caz trebuie sa existe rol si dvs. sa aveti chitantele de plata.


Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Nu prea am inteles ce sa explicat in cele doua variante.Poate nici eu nu am fost prea explicita.
Folosesc acest teren din anii 1987 .Este situat intere calea ferata si albia unui rau.
Fostul proprietar a fost despagubit de Caile Ferate Romane cu multi ani in urma *prin 1950 * pentru a se putea construi calea ferata. Dupa consrtuirea acestei cai ferate ,pe suprafata ramasa intre aceasta si albia raului a fost adus moluzul de la demolarile cladirilor vechi din oras. Prin anii 1986-1987 locuitorii blocurilor din apropiere au nivelat acest teren si au construit gospodarii anexe.
Eu folosesc aici 250mp pe care am si o constructie ,tot ca si gospodarie anexa .
Ce ma intereseaza este .Daca as putea sub o forma sau alta sa intru in legalitate cu acest teren.
Nu plateste nimeni impozit la CF . pentru acest teren.
As dori un raspuns mai pe intelesul mei.
Si anume as putea printr-o forma legala sa ma inregistrez cu el la CF ? Doresc sa dezvolt o micro ferma de prepelite si nu pot sa obtin autorizatiile datorita acestei situatii.
Mentionez ca in tot acest timp nu a venit nimeni sa revendice acest tere.
Multumesc inca o data ptr. sfaturile pe care le primesc .

Mentionez ca detinerea a fost continua ,neviciata, pupbica si de buna credinta .
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa mergeti la primarie si sa va interesati de regimul juridic al terenului respectiv (ceva ma face sa cred ca este domeniu public, ca zona de protectie a caii ferate). Daca este domeniu public (fie al localitatii, al judetului sau al statului) nu puteti dobandi dreptul de proprietate asupra lui in nici un fel (nici macar prin uzucapiune).
Oricum, parerea mea este ca nu puteti dobandi dreptul de proprietate ca efect al uzucapiunii, intrucat, in cauza, in cel mai bun caz, ar trebui invocata uzucapiunea "lunga" (de 30 de ani), intrucat nu aveti un just titlu.
Daca, insa, este domeniu privat al localitatii/judetului/statului roman, puteti formula o oferta de cumparare sau de inchiriere...
Nu se poate invoca Ordinul Prefectului, intrucat terenul nu este aferent casei de locuit si nu cred ca a fost cooperativizata zona de langa calea ferata:).
Mai asteptam pareri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit >proprietar ??? mihais1981 mihais1981 Stiti cumva daca exista vreo lege conform careia daca platesc impozit pe terenul altuia timp de o anumita perioada de timp si pot dovedi ca am platit impozitul ... (vezi toată discuția)
Rechin imobiliar mia26maria mia26maria Va scriu in speranta ca undeva cineva imi poate da un raspuns..am un teren langa casa unde locuiesc, de 11 ari ,cumparat cu acte de mana in 1992 de mama ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare pe hartie van_allen78 van_allen78 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : parintii mei cumpara un teren langa casa de locuit in 1993, de la o femeie din localitate.Actul de vanzare ... (vezi toată discuția)