avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA

Buna seara,

Nu credeam ca exista o astfel de societate dar...
Pe scurt: pe 04.04.2011 am fost implicat intr-un accident in lant, fara sa fiu vinovat: pe bd. Preciziei, sector 6 un domn vroia sa faca la stanga si ceda prioritatea celor din fata; dupa el era un taxi si apoi eu - am pus frana si m-am oprit dupa ei. La putin timp dupa ce am oprit o domnisoara neatenta (asigurata RCA Euroins) a intrat in spatele meu, din impact m-a proiectat in cel din fata si apoi in bordura din dreapta iar cel din fata a intrat si el la randul lui in cel din fata sa.
Am mers la politie unde am dat declaratii continand urmatoarele:
- vinovata isi recunoaste vina si este amendata pentru ca nu a patrat distanta fata de mine;
- in declaratii scrie ca noi nu eram loviti inainte si ca nu am fost implicati intr-un alt accident;
- pe declaratia primului din coloana (cel care vroia sa faca la stanga) scrie clar ca vinovata de producerea accidentului este domnisoara neatenta.
Si acum partea neplacuta: dupa ce astept un inspector 3 zile sa-mi faca constatarea, nu-mi pot repara masina la reprezentanta.
Am transportat-o pe banii mei pe platforma pana la un service agreat unde s-a facut reconstatare.
Dupa o saptamana (se comdasera piesele si se montasera unele conform motelor de constatare) serviceul primeste un mail cum ca Euroins nu-mi va despabugi si daunele din fata masinii fara nicio explicatie.
Pe data de 14.04.2011 mi-au trimis prin posta o instiintare prin care imi explica ca din analiza dinamicii impactului, eu nu am pastrat distanta de siguranta fata de vehiculul din fata deci nu-mi vor despagubi partea din fata (dar nu exista nicaieri vreo lege ca, in stationare fiind, sa pastrezi o astfel de distanta; in plus pe procesul verval de la politie scrie ca vinovata nu a pastrat distanta fata de mine; mai mult pe declaratii scrie, dupa cum v-am spus mai sus, ca nu erai loviti inainte ca ea sa intre in mine).
Pe 24.04.2011 am depus plangere la CSA.
Masina mea este gata acum, s-a intocmit devizul si cererea de despagubire dar nu le-am trimis la Euroins pentru ca un inspector ne-a spus ca daca le depunem suntem de acord cu rezolutia lor, adica sa-mi despagubeasca doar spatele.
Intrebari:
1. Este adevarat ce spune inspectorul? Pot sa depun la Euroins cererea si devizul de la service astfel incat sa-i pot da in judecata mai tarziu?
2. Care este fluxul in situatia mea? Trebuie sa astept decizia CSA? Ii pot da in judecata si pot cere daune morale pentru ca sincer mi se pare un abuz?

Va multumesc anticipat si sper sa nu aveti treaba cu Euroins.
Cel mai recent răspuns: catalinjkd , utilizator 17:07, 19 Octombrie 2012
Asiguratorul respectiv nu are dreptate iar dv va trebui sa-l chemati la conciliere si sa-i puneti in vedere ca in cazul in care nu vor plati despagubirea ii veti actiona in judecata si vor fi obligati sa plateasca si cheltuieli de judecata si penalizari de intarziere. Apoi angajati-va un avocat si actionati in instanta asiguratorul respectiv pentru ca nu -si respecta obligatiile fata de asiguratii sai. Avocatul va sti ce trebuie sa faca pt a obtine de la asigurator c/v daunelor produse.
Multumesc pentru raspuns.

Totusi am cateva nelamuriri: pot depunde cererea de despagubire si devizul (care contine si elementele reparate in fata masinii) la Euroins? Cum pot sa le aduc la cunostinta ca eu nu sunt de acord cu plata partiala (prin conciliere se poate)?
Depuneti cererea de despagubire in care solicitati suma aferenta intregii daune. Daca asiguratorul nu accepta solicitarea dvs. nu ridicati banii oferiti. Convocati-i la conciliere si apoi actionati-i in judecata. La conciliere mergeti cu un avocat si cu un raport de expertiza extrajudiciara (pe care nu-l dati asiguratorului nici macar in copie) in care sa fie prezentate argumentele tehnice privind netemeinicia motivelor invocate de ei.
Eu cred ca puteti depune actele referitoare la plata despagubirii. Euroins va respinge de la plata ceea ce crede (sustine) ca nu trebuie sa despagubeasca. In baza refuzului lor, veti putea sa ii actionati in judecata. Evident ca pana la finalizarea procesului, pentru a va recupera masina de la service, va trebui sa avansati Dumneavoastra suma respectiva.
Ati putea sa le trimiteti si un document in care sa le specificati ca nu sunteti de acord cu decizia lor de a nu va despagubi pentru daunele produse la fata autoturismului.
A propos: in prima constatare de la Euroins, ce a scris inspectorul de daune pe lista de reparatii (acel tabel unde trece toate daunele, si rezolvarea lor - inlocuit, reparat vopsit etc.)?
Inca ceva: daca aveti CASCO, efectuati reparatia pe Casco (chiar daca veti pierde franchiza si eventual reducerea de prima de asigurare) si lasati asiguratorul Dumneavoastra de Casco sa se razboiasca cu Euroins.

P.S. Ia uitati ce au patit unii cu Euroins:
[ link extern ] =

Cititi si topicul (intreg) din linkul de mai jos referitor la darea in judecata:
[ link extern ]

Bafta!
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
andrei2005, utilizator
Firma Euroins este foate rau platnica. Pe mine m-a lovit un autoturism in spate, am facut dosarul si documentele cf. legii, iar cand a fost vorba sa achite, au argumentat ca nu exista la dosar procesul verbal in original intocmit de politie. Fara el nu se putea da dovada de reparatie. In plus, pe acea dovada exista rubricute unde se bifeaza eventuale documente lipsa.
Nu a fost cazul meu, totul fiind intocmit"ca la carte" Deci practic, din punctul meu de vedere, au sustras inscrisuri originale. I-am chemat la conciliere- primul pas inaintea inaintarii actiunii in instanta si nu s-au prezentat. Nu numai ca nu m-am lasat intimidata de atitudinea lor, extrem de agresiva fata de clienti ( telefoane pe tema sa ne intelegem ce am bani si timp de avocati, ce-i atitudinea mea directoriala vis-a-vis de ei, sa las tonul moale etc etc), dar am stat ferm pe pozitei, cu atat mai mult cu cat CSA a fost mai mult decat neutra in aceasta cauza. Pentru ca nu mi-au achitat decat contravaloarea reparatiei, nu si cheltuielile generate tot de ei cu executorii judecatoresti si avocati, acum i-am dat in judecata. Si am sa merg pana in panzele albe cu ei, in primul rand pentru tonul si atitudinea lor.
Succes, nu va lasati!!!!! Nu va lasati intimidati de tonul lor agresiv. Mizeaza mult pe efectul psihologic si pe faptul ca multi oameni prefera sa evita caile lungi si laborioase ale instantelor. Sunt drepturile dvs..

Alte discuții în legătură

Despagubire neachitata milu claudiu milu claudiu In 2010 iulie am avut accident cu un asigurat Euroins,in data de 15 noiembrie 2010 s-a emis factura pentru despagubire catre asigurator nici pana in ziua de ... (vezi toată discuția)
Sa imi explice si mie cineva..........cum e cu acceptul de reparatie donigao donigao Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva in intelegerea unor termeni, sau bine bine zis a unor interpretari. Sunt intr-un proces cu un asigurator ptr o ... (vezi toată discuția)
Abuz si neplata dauna casco imremotors imremotors Buna ziua! In data de 02.11.2010 am avut un accident (am derapat cu dubita firmei si am intrat in sant). In data de 05.11.2010 s-a deschis dosarul de dauna pe ... (vezi toată discuția)