avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... sa imi explice si mie cineva..........cum e cu ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

sa imi explice si mie cineva..........cum e cu acceptul de reparatie

Buna ziua,

As dori sa ma ajute cineva in intelegerea unor termeni, sau bine bine zis a unor interpretari.

Sunt intr-un proces cu un asigurator ptr o dauna ( avarie autoturism).......nu mai conteaza acum motivele.
A fost primul termen, s-a aminat din cauza grevei judecatorilor.
Acum cateva zile primesc intampinarea asiguratorului in care recunoaste sa nu si-a dat acceptul pentru reparatia masinii: " apreciem ca societatea noastra nu poate da un accept neconditionat pentru repararea autoturismului............".
Totusi in raspunsul care l-a dat acelasi asigurator CSA -ului in urma unei petitii depuse de mine cu ceva timp in urma in care ceream explicatii despre intarzierea in solutionarea dosarului, este: "in vederea definitivarii dosarului de dauna asteptam ca in cazul in care doriti sa efectuati reparatia, sa prezentati documentele finale de reparatie (deviz final+ factura) si sa solicitati cerearea de despagubire".
Urmare a acestei petitii primesc si eu o notificare, singura in decurs de un an ( eu le-am trimis mai multe) in care se spune :" pentru definitivarea dosarului asteptam documentele finale de reparatie".

Se pot oare transmite documentele finale ale unei reparatii atata timp cat nu exista acceptul de reparatie din partea asiguratorului? Se apuca service-ul de reparatie atata timp cat nu are un angajament ferm de plata?
Excludem regia proprie sau reparatia din banii proprii, daca nu cumva inseamna acelasi lucru....
Poate imi scapa ceva.

Multumesc


Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:36, 24 Octombrie 2009
Raspunsurile asiguratorului sunt laconice dar conforme cu realitatea:
1.Conteaza motivele actiunii.(poate sunt prematur formulate)
2.Acceptul neconditionat inseamna ca dosarul de dauna nu a fost complet.
3.Documentul final este cererea de despagubire pe care asiguratul o semneaza, acceptand/sau nu suma finala , comunicand si modalitatea de plata (numerar,in cont, direct reparatorului)
In concluzie, asiguratorul nu poate fi actionat in judecata decat dupa ce dosarul de dauna contine toate documentele.Pana atunci, dosarul de dauna se afla in faza de lucru.
Multumesc ptr raspuns

Datele problemei: -
-accident septembrie 2008, polita casco
-adresa in octombrie catre asigurator avand in vedere piesele deja la dosar cu privire la suma de despagubire (din dosar lipsea doar cererea de despagubire) -fara raspuns
-asteptari
-10 decembrie 2008:se completeaza cererea de despagubire, neavand nici un raspuns oficial, o completez cu inspectorul de daune
-asteptari, telefoane..........adrese, telefoane
-februarie 2009: -petitie CSA , pb principala, intarzierea in solutionarea dosarului raspunsul vine dupa perioada maxima, 45 zile (martie ) care spune: "in vederea definitivarii dosarului de dauna asteptam ca in cazul in care doriti sa efectuati reparatia, sa prezentati documentele finale de reparatie (deviz final+ factura) si sa solicitati cerearea de despagubire".
Interpretarea mea este ca nu le convenea suma de pe cererea de despagubire si sa ..........ce? sa-mi repar masina din banii mei? de decontare directa nu au auzit?
- martie 2009 :raspuns asigurator (singurul raspuns): :" pentru definitivarea dosarului asteptam documentele finale de reparatie". Ce inseamna documente finale de reparatie?si ca nu e dauna totala, asadar reparatie.
-aprilie 2009 : trimit adresa asigurator ptr efectuarea unei constatari suplimentare
-telefoane mii
-mai 2009: se deplaseaza un alt inspector de daune la service si face o noua constatare, de fapt copie un reper de pe prima constatare, si se mai face un deziv
-astepari
-iunie 2009 : adresa catre asigurator privind acceptul de reparatie, valoarea de despagubire -fara raspuns
-iunie 2009: cerere de concilierea directa , art.720 Cpc: nu se prezinta nimeni
-august 2009: cerere de chemare in judecata, obiectul pricipal al cererii: emierea acceptului de reparatie.
-octombrie 2009: intampinare asigurator:" apreciem ca societatea noastra nu poate da un accept neconditionat pentru repararea autoturismului............".

Asadar, le inteleg dorinta ca dosarul sa fie in lucru inca vreo 50 de ani, dar oare cum se poate finaliza un dosar avand in vedere faptul ca le-am trimis zeci de adrese la care nu am primit niciodata raspuns, la conciliere nu au venit, iar opinia lor a fost "smulsa" doar printr-un raspuns dat CSA sau prin intampinarea dupa o cerere de chemare in judecata.
Asa lucreaza toti asiguratorii sau am luat eu teapa?
Cineva mi-a recomandat planegerea penala, n-am facut-o in speranta ca se va rezolva intr-un fel si se va intarzia mult si procesul civil, dar pana la urma, cred ca asta e solutia.

Multumesc, daca gresesc, va rog sa ma lamuriti
Acceptul de reparatie il face asiguratorul direct pe devizul emis de unitatea reparatoare, pe baza procesului verbal de constatare initial + cele de reconstatare(i) ulterioare.
Plata directa se face daca reparatorul are conventie incheiata cu asiguratorul sau daca asiguratul solicita acest lucru in cererea de despagubire, indicand contul reparatorului.
Cererea de despagubire se face urmare stabilirii sumei de plata de catre asigurator, pe baza tuturor documentelor depuse in original privind cheltuielile efectuate (ex.:factura de tractare, limitari extindere paguba,piese de schimb procurate de la firme autorizate, factura/deviz reparatie acceptata de asigurator etc.)
In cazul in care se solicita despagubirea la valoare maxima (suma asigurata), asiguratul trebuie sa prezinte documentele prin care si-a reparat autovehiculul (la un alt service decat cele agreate) ,suportand diferenta in plus, primind ca despagubire suma asigurata.Cand reparatia o face o unitate cu care exista conventie, se poate plati reparatorului numai diferenta in plus, restul fiind platit de asigurator in contul indicat in cerere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema polita rca dauna totala crudu.daniel crudu.daniel Am fost implicat intr-un accident din care autoturismul a fost declarat dauna totala de firma de asigurari a vinovatului.Astept aproape de vreo 2 luni sa ... (vezi toată discuția)
Bani de la asigurator rca andreiptb andreiptb Buna, in urma avarierii autoturismului de catre un cetatean si rezolvarea dosarului la inspectorul de daune mi-am depus dosarul la un service agreat de catre ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata societate asigurari maque maque Buna seara, La inceputul lunii Decembrie, anul trecut am avut un accident rutier in urma caruia autoturismul pe care il conduceam a fost avariat. Autoturismul ... (vezi toată discuția)