Cu siguranta exista persoane de decizie in asociatii care au experimentat diverse metode de crestere a incasarilor la intretinere. Noi avem multe restante, emise somatii in urma carora platesc unii dar majoritatea si-au facut un obicei sa plateasca rar. Sumele sunt mici si ei spun ca nu au timp sa ajunga la incasari cu toate ca programul e pina la ore tirzii seara cind vin ei de la munca.
Nu putem emite in fiecare luna somatii, nu e normal, cheltuim si bani pe ele si tot nu scoatem toata suma datorata in total.
Daca are cineva vreo metoda, vreun sfat, multumesc.
Casierul inpreuna cu un grup de reprezentati sa bata din usa in usa mai ales in zilele de salari sau de pensie sau cand restantierul are vizitatori mai ales rude.Incazeaza pe loc.
Hristos a inviat !
La noi pe scara, se procedeaza in felul urmator.
S-a desprins scara de asociatia mama**. Avem asociatie de scara(10 etaje=28 apartamente). De curand s-a schimbat vechea conducere care functionau legal dar scump. Acum; nu primeste absolut nimeni salariu sau alte venituri dacat: Vicepresedinte-contabil-casier/mandat care este fiul meu cu un vnit lunar de 400 lei. Femeia de serviciu/prestari servicii, care primeste 320 lei. Iar eventualile reparatii,/interventii, se plateste/lucrare dar o plata decenta si de comun acord cu proprietarii si receptie la fata locului. Impozitul se opreste la sursa 16% si se achita de catre asociatie la AF. Din cate stiu eu veniturile din chirii, antene, sau publicitare, nu se pot folosi decat pentru invstitii/reparatii. Astfel, la noi pe scara, avem trei firme/antana,chirie/uscatoare. Din chiria rezultata sa investit in achizitionarea unui nou lift(modern:tooth:), Sa schimbat toata instalatia sanitara si astfel nu avem pierderi(platim ceva impus de politicile apanova+primaria, dar f. putin,reparatiiile pe scara , zugraveli sau alte investitii, izolatia teraselor. Anul acesta se va strange suficienti bani sa se efectuieze izolatia termica a scarii. Din chirii nu se poate sa se foloseasca banii pentru rai platnici. Dealtfel nici nu avem asa ceva Avem asociatia intr-un fost uscator, situat la et. 7, unde zilnic este cineva incepand cu data de 10 ale lunii pana data ;25 ultima zi de plata.(avem vreo 3 uscatoare din care 2 au fost inchiriate), Daca cumva este vreunul care a uitat sa plateasca sau nu a avut timp, ma prezint la usa lui(cam pe la ora 20:love1: si ii amintesc ca are o datorie. Acele familii care nu mai locuiesc(sunt plecate din tara), platesc anticipat(cont in banca), scoatem lunar contributia, sau scoatem din fondul de rulmenti/proprietarului (nu avem asa ceva, dar se poate). Dar suntm incepatori nu cunoastem multe chestii, Insa ceia ce vrem este ca tot ce vom face sa fie in folosul tuturor proprietarilor.
Sa aveti o zii buna
In primul rind multumesc pentru multele raspunsuri si sfaturi.
Dvs. ma cunoasteti de citiva ani si stiti din trecut, din ce v-am mai spus ca situatia la noi e deplorabila. Aseara mi-am dat seama de marimea debandadei.
A venit cenzora cu dosarul lunii martie si ii spuneam ca nu sunt incasari si ca sunt multi netrecuti la intretinere. Astfel, fiind ambele locatare in bloc, am luat fiecare etaj si am constatat, era sa fac infarct, cit de multi sunt netrecuti la intretinere. Din 6 apartamente pe etaj daca sunt 3 cu toti locatarii declarati. Deci, practic, jumate din bloc ne fura!!!
Asta e rezultatul indolentei de ani de zile a fostilor presedinti, comitete, etc.
Ne fura in conditiile in care nu sunt 2 luni de cind am dispus sa mearga cineva la usa sa culeaga date pentru cartea de imobil si aia necompletata de ani de zile.
Tot din grija celor dinainte nici actele de proprietate nu sunt la asociatie. E mai rau ca la un hotel... si acolo lasa un buletin, ceva.
CE E DE FACUT CU GOLANII ASTIA?
In asociatia noastra deja se cunosc persoanele care au un program mult prelungit peste programul caseriei(2o).
Acestor persoane le dau telefon si ma intalesc cu ele .A doua zi le pun chitanta
și restul(daca este cazul)la cutia de scrisori. Persoanele care pleaca din
localitate daca au posibilitatea lasa o suma in avans egala cu intretinerea ,sau
lasa la un vecin.
Sunt si proprietari rau platnici,la acestia le sun la usa,pe usa liftului afisez nr.
apartamentului,fac notificari,somatii.Cand suma deja este mai mare se
intocmeste un angajament de plata.
Dumneavoastra sunteti administratora acolo?
Va intreb pentru ca la noi administratorul e foarte indolent si eu nu pot sa ma duc la oameni la usa, cred ca asta e treaba admnistratorului - depistarea celor care nu platesc, depistarea celor care locuiesc si nu sunt trecuti la intretinere. Asa e? Cel putin in blocurile vechi administratorul face asta. Comitetul si cu mine nu suntem platiti in nici un fel si normal mi se pare sa faca administratia treaba asta. N-a zis ca nu face insa nici nu vad vreo initiativa si asta ma deranjeaza mult.