@ghola: scuze, dar răspunsul este complet pe lângă subiect. E complet nerelevantă dezvoltarea industriei "specializate in producerea si comercializarea produselor de protectie a bunurilor" (apropo, care mai e diferenţa între
produs (bun, lucru,
res...) şi
serviciu (faptă, activitate)?!).
De ce oare un
consultant fiscal dă răspunsuri pe teme
juridice?! (bineînţeles, în afară de "scuza" că e moderator pe forum...)
Doamnă avocat, dacă urmăm doar COR, răspunsul la întrebarea dvs. e simplu: diferenţa între cele două ocupaţii e doar cea a nivelului de studii (studii generale pentru paznici, studii medii pentru "agenţi de pază").
Trebuie ţinut cont, însă, că există o lege specială - Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor - care la "Formele de pază" vorbeşte despre
paza proprie (în special, articolele 11-13) realizată cu "paznici, portari, controlori de acces sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii, din persoanele desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza. Se asimileaza personalului de paza si persoanele care cumuleaza atributiile de paza cu alte atributii de serviciu" (articolul 13), toţi aceştia fiind "personal calificat, angajat al unitatii beneficiare, conform legii" (articolul 12).
Condiţiile de selecţie şi angajare a personalului de pază sunt stabilite de aceeaşi lege, la articolul 37 şi următoarele. Specific românesc este subtila diferenţă de definire, în textul aceleiaşi legi: "Personalul cu atributii de paza se compune din: agenti de paza, portari, controlori de acces, supraveghetori, insotitori de valori sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii ori desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza." (articolul 38). Aici nu apar menţionaţi
paznicii...
Totuşi, pentru a evita orice problemă izvorâtă din interpretări diferite, adresaţi-vă poliţiei locale pentru consultanţă şi îndepliniţi condiţiile legii:
Articolul 39
Persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie cetatean roman si sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
b) sa fie apt medical pentru exercitarea functiei;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
d) sa fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.
Articolul 40
(1) Angajarea personalului cu atributii de paza sau garda de corp se face pe baza atestatului eliberat de politie, a certificatului de absolvire a cursului de calificare profesionala, a certificatului de cazier judiciar si, dupa caz, a avizului politiei pentru portarma.
... iar apoi faceţi încadrarea pe post conform COR, în special în privinţa cerinţelor de studii.
P.S. La cât de interpretabilă şi "negociabilă" e legea
pusă în practică la noi, poate că n-ar fi cazul să vă faceţi atâtea griji. :D